Юля насушила сухарів

07.09.2010
Юля насушила сухарів

Юлія Тимошенко в ефірі. (Фото з сайту tymoshenko.ua.)

Тоді як правоохоронці оголосили в міжнародний розшук екс–міністра економіки Богдана Данилишина та викликають на допит до Генпрокуратури журналіста газети Kyiv Post Юрія Онишківа, який минулого тижня опублікував інтерв’ю із розшукуваним, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко зізналася, що захищає своїх колишніх підлеглих від арештів. Ідеться не лише про Данилишина, а й про екс–главу Держказначейства Тетяну Слюз.

«Ми просто його (Данилишина. — Ред.) терміново захистили. По суті, сховали від тих людей, які хочуть розправлятися з усіма, хто попаде під руку. Головне, щоб це були люди, наближені до мене, — заявила пані Тимошенко в ефірі ток–шоу «Шустер live» ввечерi минулої п’ятниці. — Головний казначей держави пані Слюз зараз знаходиться «в бігах». Я її захистила. Я буду далі її захищати».

На думку екс–Прем’єрки, колишнього міністра економіки намагаються арештувати за те, що він виконав рішення уряду і закупив нафтопродукти для Міноборони не в оптових постачальників за завищеними цінами, а в державного підприємства, заплативши на третину менше від оптової ціни. Натомість сам пан Данилишин iз пiдпiлля додає, що підписував документи щодо державних закупівель лише після того, як відповідні департаменти відомства оцінювали їх на предмет відповідності до положення про проведення закупівель і візували.

Леді Ю не виключає, що після арешту соратників (на думку Тимошенко, наступним може бути «права рука» — Олександр Турчинов), за ґрати кинуть і її. «І я піду, якщо треба. Я не буду ховатися і бігати по закордонах, як у 2005 році Партія регіонів, — каже Юлія Володимирівна. — У мене ще з 2000 року, при Кучмі, стоїть зібрана сумка для в’язниці, і я завжди готова. У мене випалили той страх».

Тимошенко переконана, що нова влада переслідує членів її уряду не тому, що вони скоїли щось протизаконне, а щоб «відволікти увагу суспільства від власних корупційних дій». «Ці кримінальні переслідування мають багато цілей. Не тільки довести, що ми були корупціонерами, а в них сьогодні є чесний уряд, чесний Президент. Це і [для того, аби]залякати всіх, хто коли–небудь подивиться в сторону нечесно заробленої власності кланів, — вважає Юлія Тимошенко. — Такі випробування не кожен проходить: хто ламається, той сходить iз цієї дистанції. Я хочу, щоб біля мене залишилися люди, які не ламаються».

Натомість у Партії регіонів відкидають ознаки політичного переслідування у справах, порушених проти екс–урядовців Тимошенко. За словами «регіонала» Володимира Олійника, жоден із нині обвинувачуваних раніше не виступав із політичними заявами. Пана Олійника обурює, що екс–Прем’єрка відкрито говорить про те, що переховує оголошеного в розшук колишнього міністра. Це свідчить про те, що «Тимошенко абсолютно не змінилася і не вважає за необхідне виконувати закони».