Шукайте в Олеся і команди!

07.09.2010
Шукайте в Олеся і команди!

Виявляється, ще 2 вересня Печерський райсуд столиці надав дозвіл на проведення обшуку житла двох соратників столичного мера Черновецького — секретаря Київради Олеся Довгого та керівника Головного управління комунальної власності КМДА, депутата Київради від Блоку Черновецького Анатолія Чуба. Обидві постанови підписала суддя Квасневська, яка видала їх у справі про незаконне відчуження пакетів акцій «Київводоканал» та «Київгаз» у відповідь на звернення слідчого Генпрокуратури.

Із тексту постанов, оприлюднених виданням «Українська правда», випливає, що «обшук має проводитись iз метою вилучення підроблених документів, чорнових записів, бланків фіктивних підприємств, їхніх печаток, штампів та інших документів, які використовувались для здійснення незаконного відчуження пакетів акцій». Ці слідчі дії проводять у рамках кримінальної справи, порушеної Генпрокуратурою тиждень тому за фактом службової недбалості службових осіб Київради, які нібито посприяли придбати пакети акцій двох комунальних підприємств фінансовою компанією «Новий регіон». Відтак суд дав дозвіл на обшук офісу ТОВ «Новий регіон» та житла його директора, який одночасно працював заступником у пана Чуба. Шкода, завдана столичному бюджету, становить більше 16 млн. гривень.

Утiм упродовж кількох днів слідчі, маючи санкції суду, так і не провели обшуки. Припущення преси, нiби принаймні квартиру Олеся Довгого за адресою пров. Михайлівський, 7 уже обшукали, вчора спростували в Генпрокуратурі. Одразу після цього обурився через прес–службу й сам секретар Київради. Мовляв, кримінальну справу проти мене не порушували, обшуків не проводили, тож інформація ЗМІ недостовірна. Утім санкція суду (постанова) про проведення обшуку в квартирі Довгого зареєстрована в офіційному Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером №4–3228/10. Минуло п’ять днів, а квартиру секретаря досі не чiпали. Чому? Бува, не підключився до справи Довгий–старший, який одним iз перших приєднався до коаліції в парламенті, покинувши «НУНС»?

Але не обшуками єдиними. Так само 2 вересня Печерський райсуд постановив узяти під варту начальника Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслана Кухаренка. Чиновника затримали ще 30 серпня у рамках іншої кримінальної справи, але також за фактами службової недбалості. Йому закидають оборудки щодо замовлених главком юридичних послуг на суму близько 640 тис. грн. Суд не врахував, що в заслуженого архітектора вагітна дружина та дитина на утриманні, а сам він нібито хворий та не судимий. Адже прокурор наполягав, що пан Кухаренко на допити не з’являвся, чинив спроби вплинути на слідство та приховати злочин.

Минулої п’ятниці Печерська Феміда також постановила взяти під варту начальника Управління з питань землекористування та містобудування Світлану Макєєву. Чиновницю обвинувачують у службовій недбалості — 17 громадян безпідставно отримали земельні ділянки, вартість яких, згідно з нормативно–грошовою оцінкою, становить близько 7,7 млн. гривень. Підписку про невиїзд вибити для Макєєвої її адвокатам так і не вдалося, хоча захист наполягав, що від слідства вона не ухиляється та нібито хворіє на онкозахворювання, повідомляє «УП».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Печерський райсуд столиці під головуванням судді Квасневської 2 вересня дав санкцію на виїмку документів, що становлять банківську таємницю, в рамках кримінальної справи про відчуження «Київміськбуду». Виїмку мають здійснити у банках «Хрещатик» та «Експобанк». Слідчих цікавить рух коштів по рахунках ТОВ «Фінансова компанія «Новий регіон», яка, на думку слідства, незаконно викупила акції компанiї «Київміськбуд». Слідчі мають питання до тих же посадовців Головного управління комунальної власності КМДА, які, «перевищуючи повноваження, уклали договір з відчуження пакета акцій 80% статутного фонду АТ ХК «Київміськбуд», що належать територіальній громаді міста». Номінальна вартість матеріальних збитків від втрати пакета акцій комунального підприємства — понад 13 млн. грн.