Пізніше, ніж діти в школу

07.09.2010
Пізніше, ніж діти в школу

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Сьогодні відкривається сьома сесія парламенту VI скликання. За графіком, депутати мали б зібратися лише на урочисте засідання, а наступний пленарний день мав бути аж через два тижні. Багато хто обурювався: мовляв, народні обранці вирішили продовжити собі літні канікули. Тож фракції домовилися працювати весь цей тиждень у пленарному режимі.

Учора відбулося засідання погоджувальної ради парламенту. Фракція Блоку Юлії Тимошенко висунула низку вимог. Якщо їх не буде виконано — БЮТ пригрозив спротивом. «Ми блокуватимемо трибуну. Президія прийняла відповідне рішення, якщо не будуть розглянуті наші пропозиції: мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово–комунальні послуги, мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок, проект закону про введення податкових канікул для малого бізнесу та проект закону про забезпечення енергетичної безпеки України (в останньому проекті йдеться про колізію довкола газу «Росукренерго», який, за рішенням Стокгольмського арбітражного суду, «Нафтогаз» має повернутися структурі Фірташа. — Авт.)», — заявив голова фракції БЮТ Іван Кириленко.

Але коаліція «пересунула» ці питання на середу — на так званий «опозиційний день». «Зрозуміло, ми не будемо проти того, щоб вони внесли ті пропозиції, які вважають за потрібне розглянути, на день, коли порядок денний формується опозицією», — пояснив «регіонал» Олександр Єфремов. Але середа не зовсім влаштовує БЮТівців, адже саме сьогодні, а не в середу, під Верховною Радою збирається опозиційний мітинг.

Натомість на сьогодні коаліція, що має переконливу перевагу в голосах і готується прирости новими «тушками», запланувала розгляд інших законопроектів. Більшість із них не становлять особливої ваги, але на загальному тлі виділяється звіт Кабінету Міністрів про всенародне обговорення проекту Податкового кодексу України. Як пояснив Олександр Єфремов, за допомогою громадян вдалося підготувати проект кодексу до другого читання.

Представники опозиції розкритикували ідею «регіоналів». «Ми вимагаємо негайно подати цей документ до ВР, аби подивитися, які перли виникли за результатами так званого «народного обговорення», — зазначив депутат від БЮТ Сергій Терьохін.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, коментуючи старт нового політичного сезону, заявив, що він буде «досить непростим та інформаційно насиченим». «Головне — не зруйнувати парламентаризм, зберегти його дух і перевести дискусію у площину нормального серйозного діалогу. Бо воювати усі навчилися, а от слухати — не вміємо», — заявив учора Литвин. Спікер висловився за те, аби «все відбувалося цивілізовано, не було блокувань, протистояння у сесійній залі». Голова парламенту висловив готовність виконати вимоги опозиції — якщо на це погодиться парламент. «Якщо пропозиція буде підтримана — почнемо розгляд, а якщо ні — то питання слухатимуться у середу, по повній програмі, із запрошенням урядовців», — зазначив спікер. На його думку, Верховна Рада мусить «працювати, а не обслуговувати мітинги».

Крім іншого, у вересні парламент спробує підрихтувати законодавство про місцеві вибори (хоча кампанія починається вже 11–го числа). Литвин запропонував керівникам фракцій домовитись щодо голосування за проект змін до Конституції із строків повноважень депутатів місцевих рад (передбачається уніфікація каденцій — по п’ять років). На минулій сесії ці зміни були схвалені в першому читанні 398 голосами.

Голова також висловився за те, аби парламент скасував норму про обов’язкове подання кандидатами в депутати місцевих рад декларацій про доходи та майно.

 

ДО РЕЧІ

Одним із гострих питань сесійного вересня може стати відставка віце–прем’єр–міністра Сергія Тігіпка. Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко закликав членів коаліції розглянути питання щодо відповідальності Тігіпка за ситуацію в країні. Симоненко заявив, що саме лідер «Сильної України» вів переговори з МВФ і «не завжди, так скажемо, в інтересах держави». «Давайте, щоб відповідав Тігіпко у нас за все те, що відбувається, в тому числі і в суспільних настроях», — цитує Симоненка УНІАН.

Поки що настрої комуністів не поширилися на всю коаліцію. Спікер парламенту Литвин висловив переконання, що парламент не ухвалить рішення про відставку «економічного» віце–прем’єра.