Хороми в «погребі»

07.09.2010

Оригінальний спосіб вирішення квартирного питання обрав пенсіонер із китайської провінції Хенань. Колишнього шахтаря знову потягло під землю — 64–річний Чень Хіньян облаштував для проживання підземний простір під власною квартирою.

Як пише газета «Чайна дейлі», площа «офіційного» помешкання Ченя — всього 20 кв. метрів, до того ж там протікає дах, а влітку нестерпно від спеки. Тож чоловік упродовж чотирьох років заривався під землю. «Я просто хотів, щоб мої дочки жили в кращих умовах, — пояснює Хіньян. — Вирішити проблему з житлом інакше я був не в змозі». За словами колишнього вугляра, нове житло в їхньому районі — за 7 км від міста Чженчжоу — продається по 5000 юанів (735 доларів) за метр, а вони з дружиною отримують на двох пенсію в розмірі 2700 юанів.

Тож Чень вирив під землею «хороми» площею 50 кв. метрів — це власне спуск, коридор–вітальня й одна спальня. В електрифікованій кімнаті з бетонною підлогою є ліжка, шафа і трюмо; у коридорі — відсіки для зберігання овочів і фруктів. Влітку температура тут не піднімається вище 20 градусів. Облаштування «житлового погреба» обійшлося господареві в 147 доларів.

Місцеві власті хочуть, щоб підземна кімната була зареєстрована як житло для малозабезпечених із невеликою орендною платою.