«Лохотрон» для пенсіонерів

31.08.2010
«Лохотрон» для пенсіонерів

Гіпертонію треба лікувати таблетками, а не «диво–апаратами». (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Медики б’ють на сполох: українці купують у телемагазинах дорогущі прилади «від усіх хвороб», навіть не підозрюючи, що шахраї продають не медичні апарати, а звичайні побутові електроприлади. Дідусі та бабусі влазять у борги, щоб нашкребти необхідну суму (а це і 1500, і 2000, і навіть 3200 гривень) на вібромасажер від гіпертонії, пояс від ревматизму, «суперефективні» масажери для очей, браслет від артриту чи терапевтичну установку для омолодження організму. Продавці, ясна річ, обіцяють золоті гори. Утім на практиці виходить, що ці апарати й пристрої або не дають жодного ефекту, або призводять до таких побічних дій, що тримайся: «гроблять» очі й навіть спричиняють гіпертонічний криз. І найгірше, повернути прилад в обмін на кровнi гроші не виходить — ділки наче розчиняються в повітрі. Фахівці Держлікінспекції, які щодня отримують стоси скарг від обдурених людей, уже попросили Генпрокуратуру та СБУ покарати шахраїв.

 

Інгалятор із гентаміцином «від гіпертонії» — путівка до лікарні

Як розповіла «УМ» керівник відділу зв’язків із громадськістю Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України Олена Ліцоєва, від середини травня і до сьогодні в Держлікінспекцію надійшла величезна кількість листів практично з усіх куточків держави. Люди скаржаться на продавців апаратів, які нібито мають унікальні за своєю ефективністю лікувальні властивості, але насправді не дають жодного медичного ефекту, оскільки сконструйовані як звичайні побутові прилади.

Олена Ліцоєва показує товсту папку зі скаргами. Каже, що сльози на очі навертаються, коли читаєш листи.

«Постійно читаю одне й те саме: дуже хворіли, побачили або почули рекламу, зателефонували, купили прилад у людей, які представилися лікарями, але ефекту нуль, — каже Олена Ліцоєва. — І кінець історії стандартний: коли люди хотіли віддати назад прилад і повернути гроші, продавці ніби «випаровувалися». Вимикали телефони, і шукай вітру в полі. А в стареньких лишалися борги і нікому не потрібна залізяка».

«Ось, наприклад, — веде далi пані Ліцоєва, — пенсіонерка з Чернігівської області пише: «Я купила прилад «небулайзер», бо дуже допікав високий тиск — 220 на 140, ніяк не могла збити. Почула по радіо, що є такий прилад, який добре збиває тиск. Подзвонила по телефону. Консультант сказав, що мені віддадуть гроші, якщо «небулайзер» не допоможе. Я довго вагалася, бо ціна 1600 гривень. У мене таких грошей не було. Але мене так запевняли, що прилад допоможе, і я з великими труднощами взяла позику. Уже на другий день прилад привезли. Я не розібралася з інструкцією, по телефону запитала в консультанта, що робити. Він сказав 10 днів позайматися на воді, потім на ромашці, потім ще 4 дні на різних ліках. Але нічого не допомогло. Тиск не знизився, а навпаки підвищився. Тоді жінка з того центру сказала подихати кілька днів на воді з додаванням гентаміцину. Мені стало геть погано. Довелося лягати в лікарню. Там трохи збили тиск. До консультантів намагалася додзвонитися, щоб повернути прилад, але відповіді немає і до сьогодні. Не знаю, чи справний той «небулайзер», чи ні. Може, його треба поремонтувати, щоб робив краще? Допоможіть, будь ласка, прилад ніхто не забрав, а я віддаю щомісяця 500 гривень позики, а пенсія 800».

«Уявляєте, який жах? — обурюється Олена Ліцоєва. — Над старенькою просто знущалися. Навіщо їй інгаляції з ромашкою? А гентаміцин? Маячня якась, це ж антибіотик, який колють внутрішньом’язово. До лікування гіпертонії не має жодного стосунку! І ви бачите — людину обдурили, а вона ще сподівається, що в неї просто апарат зламався...»

Лікарі кажуть, що лікувати гіпертонію небулайзером — така сама божевільна iдея, що й, скажімо, висмоктувати виразку шлунка пилососом. Або підвищувати імунітет пультом від кондиціонера (до речі, пульт у ролі «медичного апарата» в реаль­ному житті вже фігурував, були випадки). Бо ж небулайзер — це просто дуже дорогий інгалятор, корисний для астматиків та людей із частими випадками обструктивних бронхiтів. Прилад допомагає впорснути ліки глибоко в бронхи і легені, що доречно при кашлі й абсолютно непотрібно при гіпертонії. Але бабуся про це не знала...

«Ви ж не хочете, щоб діти за вами, паралізованими, горщики виносили?»

«Переважно страждають чоловіки й жінки поважного віку, інваліди, чорнобильці, учасники війни. Віком і 80, і 90 років... — каже Олена Ліцоєва. — Ось лист від пенсіонерки, написаний на геть пожовклому папері, конверт ще радянський. Видно, що в людини зовсім немає грошей, витягла з шухляди старі запаси. Ким треба бути, щоб видурювати гроші у цих стареньких, які живуть на пенсію 800 гривень?»

Як розповів журналістці «УМ» знайомий терапевт, у Хмельницькій області кілька людей узагалі опинилися в лікарні після того, як скористалися апаратом «Нормоген КВ–100». Шахраї запевняли стареньких дідусів та бабусь, що розумний апарат допомагає і при пониженому, і при підвищеному тиску й геть не має побічної дії. Ціна, щоправда, трохи відлякувала потенційних покупців (від 1500 до 2300 гривень залежно від настрою «консультанта» та платоспроможності клієнта). Але продавці знали, як утюхати непотріб. По–перше, обіцяли швидкий чудодійний результат, а по–друге, запевняли: якщо лікування не дасть результатів, упродовж 14 днів пристрій можна буде повернути. Якщо клієнтура вагалася, продавці телефонували «жертві» по 10 разів на день і розповідали про жахіття, які чекають на людину без апарата (причому діагнози часто брали просто зі стелі — від пневмонії до раку простати), тисли на почуття («Ви ж не хочете, щоб діти лишилися сиротами або, ще гірше, 10 років за вами, паралізованими, горщики виносили?»), підманювали ефективністю приладу («Був у нас випадок, 90–річного діда на ноги підняли, він ще на весіллі онуки витанцьовував») тощо.

Замучені такою агресивною поведінкою, люди погоджувалися купити прилад. Про що згодом дуже шкодували. Так, після першого ж застосування «Нормогену» у 70–річного хмельничанина стрімко підвищився тиск. Пацієнта у стані гіпертонічного кризу забрала карета «швидкої». Аналогічна історія сталася із 80–річною пенсіонеркою, яка також намагалася приборкати багаторічну гіпертонію за допомогою сучасного приладу. Ліквідувати наслідки апаратного «лікування» довелося у шпиталі...

Звідки міг узятися такий негативний ефект «Нормогену», ніхто не знає. З інструкції незрозуміло, як він узагалі може лікувати. Написано, що випромінює якісь хвилі, але які хвилі, якої довжини — не відомо. Після виписки з лікарні люди хотіли повернути прилад і забрати гроші, але «консультанти» перекидали абонентів з одного номера на інший, а тоді взагалі вимкнули телефони.

Реклама «диво–приладів» — прокляття для народу

Загалом недосвідченій людині дуже важко виявити обман, адже шахраї часто видають себе за лікарів, а фірми–одноденки, які зникають та з’являються кожного дня — за медичні центри, навіть державні. Лжелікарі компонують гарні посвідчення та інші документи (у фотошопі зараз можна що завгодно зліпити), підробляють сертифікати якості, і народ вірить. Спеціально для замилювання очей спритні ділки запасаються солідними на вигляд висновками СЕС. Головна перевага цих документів — велика «шапка» МОЗу вгорі аркуша. І мало хто уважно вчитується в текст, який підтверджує тільки одну річ: апарат зроблений із безпечних для здоров’я матеріалів, тобто він не містить миш’яку та інших токсичних речовин. Шахраї розмахують папірцем перед носом покупця, мовляв, дивіться, які ми надійні, у нас і вся документація є. І мало хто тямить, що це — не дозвіл МОЗу на застосування приладу для лікування людей. І аж ніяк не підтвердження того, що цей прилад дійсно дає ефект у подоланні хвороб.

На думку фахівців, проблему не розв’язати, доки в Україні врешті–решт не заборонять рекламу ліків та приладів медичного призначення. А зараз, коли відповідний закон не прийнято, у теле– і радіоефірі без упину лунають бадьорі голоси акторів–«лікарів». Мовляв, усього за 2500 гривень ви можете купити прилад, із яким ви назавжди забудете про свою гіпертонію... Медики кажуть: ця реклама — справжнє прокляття для народу. Бо люди замість того, аби вчасно звернутися до справжнього лікаря, «клюють» на заманливу пропозицію шахраїв і доводять себе до такого стану, що треба «швидку» викликати.

«Зазвичай жертвами стають люди похилого віку, одинокі та довірливі, яким нема до кого звернутися по допомогу. Щоб пробитися до своєї аудиторії, якісь «ліві» фірми–одноденки дають рекламу по телебаченню, радіо, — пояснює пані Ліцоєва. — А старі люди багато слухають радіо, особливо якщо мають проблеми із зором. Якщо очі не бачать, що робити? Слухати. А в селах так узагалі є традиція — радіо не вимикати цілий день. О 6–й годині ранку лунає гімн України, тоді різні передачі, і до ночі воно там грає, говорить. Людина попрацювала, тоді сіла відпочити, слухає. А там такі «радощі життя», так переконливо розповідають, от люди і вірять. Якби не було реклами, людина навіть і не знала б про ці масажери та пояси. Заболіло щось — пішла б до дільничного лікаря, отримала ефективну допомогу».

«Справді, для того, щоб не стати жертвою таких шахраїв, людині достатньо проконсультуватися з лікарем, — зазначає терапевт Олександр Ляшенко. — Тільки не з тим «консультантом», який продає апарати, а зі справжнім фахівцем, наприклад, із поліклініки за місцем проживання».

«Єдине, що обнадіює в цій ситуації, — каже прес–секретар Держлікінспекції, — те, що в шахрайських схемах не задіяні реальні лікарі. І це незважаючи на їхні низькі зарплати. Ошукані люди скаржаться тільки на працівників вигаданих оздоровчих центрів. Ще не було жодної скарги на спеціаліста, який офіційно числиться на посаді в реальному медзакладі».

Отже, вірити можна тільки дипломованим людям у білих халатах. І в жодному разі не «вестися» на агресивну телерекламу. Звісно, якщо вам дороге власне здоров’я...

 

КОРИСНІ ПОРАДИ

Спеціалісти Держлікінспекції зазначають: якщо Вас зацікавив будь–який прилад, який пропагується як лікувальний, обов’язково треба пересвідчитися, що так воно і є. Для цього треба дізнатися:

1. Чи зареєстрований лікувальний центр, який пропонує Вам відповідні послуги (чи є ліцензія МОЗ на право здійснення діяльності з медичної практики).

2. Чи внесений прилад до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення. Чи дозволений він до застосування у медичній практиці в Україні. Для цього можна надіслати відповідний запит на адресу територіальної інспекції з контролю якості лікарських засобів за місцем проживання або відвідати сайт МОЗ чи Держлікінспекції в інтернеті.

3. Обов’язково звернутися до профільного лікаря зі своєї поліклініки (якщо хочете збивати тиск — до терапевта, лікувати геморой — до проктолога), аби дізнатися, чи допоможе прилад саме при вашій хворобі і чи не завдасть апарат шкоди здоров’ю.