Штати короля Стаха

31.08.2010
Штати короля Стаха

За перемогу в Нью–Хейвені Стах отримав кубок, схожий на графин. (Фото Daylife.com.)

Сергій Стаховський має видатну особливість: потрапляючи до фіналів турнірів АТР, він кожного разу їх виграє. Минулої суботи на хардовому покритті в американському містечку Нью–Хейвен киянин здобув одиночний титул учетверте в кар’єрі й удруге в цьому році.

У п’ятницю в півфіналі сіяний під дев’ятим номером Стах переграв голландця Тьємо де Баккера (6:3, 6:4), а наступного дня в дуелі за голов­ний приз — узбека Дениса Істоміна (3:6, 6:3, 6:4).

«Упевненість у власних силах я відчув після чвертьфінальної перемоги над кіпріотом Багдатісом. Ми з першим номером обидва посіву грали невимушено, тому й подарували глядачам яскравий матч. Після того в мене знайшлися сили, щоб виграти весь турнір, хоча вночі перед фіналом я майже не спав», — ділився враженнями переможець.

До речі, 24–річний Стаховський став другим українцем, який переміг у Нью–Хейвені. 16 років тому тут тріумфував Андрій Медведєв. Разом із чеком на 93 тисячі доларів Сергій отримав 250 рейтингових очок, що дозволило йому піднятися на рекордне для себе 36–те місце в ранг–листі АТР. Таким чином киянин знову перейняв у Олександра Долгополова звання першої ракетки України, бо донеччанин наразі 45–й.

Цього тижня обидва лідери разом з Іллею Марченком складуть українське тріо в основній сітці відкритого чемпіонату США. Четвертий у році турнір серії «Великого шолома» відбувається в Нью–Йорку з 1881 року. Нині призовий фонд становить 22,6 млн. доларів, що на «лимон» більше, ніж торік.

На кортах «Флашинг мідоуз» змагатимуться практично всі найсильніші тенісисти планети. Але в чоловічій сітці бракуватиме минулорічного переможця, аргентинця Хуана–Мартіна Дель Потро, який відчуває серйозні проблеми зі здоров’ям. А в жінок не буде лідерки рейтингу — американки Серени Уїльямс. Хтось називає причиною її відсутності травму ноги, а хтось — і минулорічний скандал, коли «Чорна перлина» образила суддю. Натомість бельгійка Кім Клійстерс захищатиме свій титул у всеозброєнні.

Так само, як і хлопців, в основній сітці буде троє наших дівчат. Сестри Олена (29–й номер посіву) й Катерина Бондаренко одразу потрапили до числа 128 обраних. А от Ользі Савчук довелося пробиватися до основи через три кола кваліфікації — донеччанка почергово здолала американку Глетч, росіянку Савіних і британку О’Брайєн.

Пробували наслідувати її приклад і ще три українки, але Леся Цуренко програла в першому раунді О’Брайєн (4:6, 6:3, 2:6), Юліана Федак — у другому — іспанці Льягостері (6:7, 5:7), а Тетяна Лужанська — словачці Куцовій (4:6, 0:6). У чоловічому розряді відбір не пройшов Іван Сергєєв, котрий у другому колі поступився італійцеві Ваньйоцці (2:6, 2:6). А Сергій Бубка через травму не дограв стартовий матч кваліфікації проти француза Гуеса.