Діти в школу не підуть?

27.08.2010
Діти в школу не підуть?

Познанські школярі не хочуть повертатися до старих і холодних «класів». (Фото автора.)

Рік тому в цьому віддаленому поліському селі Рівненщини, розташованому поблизу кордону з Білоруссю, сталася пожежа, під час якої повністю згоріла дерев’яна частина старої школи. І хоча незначна її частина вціліла, та чимало дітлахів змушені були минулий навчальний рік провести в чотирьох непристосованих приміщеннях — нежилих сільських хатах, що взагалі не відповідали будь–яким санітарним нормам і були не придатні для навчання. Узимку температура в них досягала 5—7 градусів, учні сиділи на уроках у переповнених затхлих приміщеннях у пальтах, шапках і рукавицях, до того ж — навчалися у дві зміни.

Варто наголосити, що Познань є одним із лідерів із народжуваності в Україні, і з кожним роком дітей тут усе прибуває. У селі є сім’ї, в яких шість–сім школярів, а наповнюваність класів — не менше 30 дітей. Загалом цьогоріч за парти має сісти 520 учнів. Тільки де? Знову в старих хатах?

Відразу після пожежі представники місцевої влади обіцяли познанцям, що збудують нову школу (злi язики навіть подейкують, що стару школу хтось навмисне пустив за димом, аби в селі нарешті збудували нову). Однак за рік на майбутньому будівельному майданчику якогось руху місцеві мешканці так і не помітили. Тож терпець у батьків увірвався, і вони вирішили не пускати дітей до школи, допоки не розпочнеться будівництво. Батьківський комітет тим часом оббиває чиновницькі пороги, сподіваючись таким чином спонукати владу до дій.

Голова облдержадміністрації Василь Берташ уже звернувся до Президента України та уряду з проханням виділити на будівництво освітнього закладу 28 мільйонів гривень із резервного фонду і висловив сподівання, що відповідний документ Микола Азаров усе ж підпише. З цими новинами голова райдержадміністрації завітав до села на зустріч iз батьками, щоб зняти напругу навколо цієї непростої ситуації: «Уже виготовлена проектна документація, проведено випробувальні роботи. А зважаючи на те, що народжуваність дітей у селі з кожним роком зростає і щоби згодом знову не виникало питань із розміщенням учнів, школа матиме три корпуси — навчальний на 1000 місць, спортивний та велику їдальню. Намагатимуся пришвидшити процедуру отримання грошей, щоб уже у вересні розпочати будівництво». Утім такі запевнення очільника району батьків не заспокоїли. На зустрічі раз у раз звучали викрики на кшталт: «Не ймемо віри, ми погодимося, а будівництво так і не розпочнеться!», «Дітей до школи не пустимо, не хочемо, щоб дах упав на їхні голови!», «Підемо пішки на Київ!».

Як один із варіантів тимчасового вирішення проблеми керівництво області запропонувало направити дітей на оздоровлення до табору «Електронік», санаторію «Горинь» та міжнародної здравниці «Артек», де б вони одночасно навчалися, а дев’ятий випускний клас довозити за десять кілометрів до сусіднього села Глинне. Однак на такі пропозиції батьки школярів не пристали. Хоча остаточне рішення вони прийматимуть на батьківських зборах 28 серпня і запевнили, що коли будівництво не розпочнеться, то 1 вересня дзвінок у Познанській школі не пролунає.