Таксі для особливих потреб

18.08.2010

Черкаський міськвиконком провів конкурс на право транспортного обслуговування людей із особливими потребами. Його виграло товариство «Наше таксі». Тож уже з вересня в обласному центрі почне працювати соціальна служба «Інва–таксі», котра й обслуговуватиме інвалідів–візочників.

Ідею запровадити таксі для інвалідів кілька років виношувала голова благодійного фонду «Наддніпрянський» Анна Харченко. Із проханням про підтримку своєї ініціативи вона звернулась до черкаського міського голови Сергія Одарича.

«У Черкасах мешкає майже 600 людей з особливими потребами, які пересуваються на візках. Більшість із них не бачить Черкас далі своєї квартири. Аби ці люди не почувалися ізольовано, для них і створюємо доступні умови пересування по місту», — каже міський голова Сергій Одарич. За його підтримки вже було організовано безкоштовний виїзд черкаських інвалідів на баскетбольні матчі. А взагалі половину вартості за проїзд у таксі людей з особливими потребами місто бере на себе.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я та соціальної політики Черкаського міськвиконкому Олега Стадника, кожному інваліду щомісяця на користування послугами «Інва–таксі» з міського бюджету виділятимуть певну суму, яка перераховуватиметься на картку. Згодом, при необхідності, такі виплати буде збільшено.

У міській раді зазначають, що авто, послугами якого користуватимуться люди з особливими потребами, буде оснащено майданчиком із підйомником для інвалідного візка та терміналом, через який вони зможуть розрахуватись за отриману послугу. Крім спеціального автомобіля, можна буде викликати ще два звичайні таксі, обладнані терміналами. Вони обслуговуватимуть людей, котрі здатні самостійно пересісти з візка в авто.