НОВИНИ ПЛЮС

18.08.2010

Суд і мова

Донецький апеляційний адміністративний суд скасував рішення обласної ради від 18 травня 2006 року «Про вільний розвиток і використання російської мови в Донецькій області». Суд ухвалив це рішення після чотирьох років судової тяганини, повідомила агенції УНІАН голова Донецької облорганізації Конгресу українських націоналістів Марія Олейник. Вона пояснила, що при ухваленні рішення облради було порушено процедуру: на першій сесії ще не було прийнято регламент, ще не були сформовані депутатські комісії, дане рішення не пройшло обговорення в облраді й про нього не була проінформована громадськість територіальної громади. Зокрема, ця програма передбачала фінансування з обласного бюджету в розмірі 7 млн. 343 тис. грн. низки напрямів: оновлення шкільних бібліотек книгами російської художньої літератури (на 1 млн. 800 тис. грн.); оновлення і модернізацію науково–методичної бази кабінетів російської мови, забезпечення шкіл електронними дошками (600 тис. грн.); факультативні курси російської мови в школах (360 тис. грн.) тощо. У січні цього року програму було скасовано Ворошиловським адміністративним судом, а Донецький апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення.

На місцях

Рада кримського депутатського об’єднання «Блок Куніцина» вирішила об’єднатися з Партією регіонів. «Ми вважаємо, що нинішній курс керівництва країни вимагає подальшого закріплення і підтримки всіх розсудливих політичних сил у центрі та регіонах пiд час майбутніх виборів до місцевих рад», — йдеться у зверненні ради об’єднання на ім’я лідера кримської організації ПР Василя Жарти. Нагадаємо, нещодавно кілька кримських депутатів і чиновників, що представляють Блок Куніцина, влилися в лави Партії регіонів.

Куди дивиться СБУ?!

Лідер Комуністичної партії Російської Федерації Геннадій Зюганов виступає за з’єднання Росії, України й Білорусі. «Я вважаю: наша спільна трагедія, що в 1991 році ми не вберегли єдину країну. Для мене росіяни — це великороси, малороси і білороси. Я вважаю, що головна трагедія наших народів — розділення, яке тоді відбулося», — заявив Зюганов у Криму. Він відзначив, що союз трьох держав — головне стратегічне завдання для його комуністичної душі. Зюганов додав, що саме це спонукає його часто їздити в Україну, зокрема, в Крим, повідомляє агенція УНІАН. Донедавна Зюганов був персоною нон грата в Україні. Однак президенти двох країн домовилися про відмову від практики «чорних списків».

Влада — хороша, опозиція — погана

Телеканали в липні демонстрували позитив про владу і негатив про будь–яку опозицію, а також ознаки координації цієї редакційної політики. Такі результати незалежного «Моніторингу дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», проведеного ГО «Інтерньюз», сайтом «Телекритика» та Інститутом масової інформації. Як і раніше, канали багато розповідали про численні наради, прес–конференції й окремі висловлювання Президента, представників його адміністрації, урядовців і представників парламентської коаліції, а думку опозиції подавали «рідко і не всі канали». Натомість більшість із них і далі рекламували бізнес медіа–власників.