Алкостоп на дорогах

12.08.2010
Алкостоп на дорогах

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Неприємна і досить принизлива для водіїв процедура визначення вмісту алкоголю, як–то дихати в трубку, чи суто «совковська» — «у стакан», уже зовсім скоро стане надбанням історії та залишиться лише в репертуарі любителів анекдотів. Вітчизняні співробітники Державтоінспекції найближчим часом матимуть на озброєнні нові прилади, за допомогою яких цивілізовано визначатимуть концентрацію алкоголю у водіїв автівок. Для цього інспекторові достатньо буде зробити замір повітря в салоні автівки, й «розумний прилад» покаже присутність чи відсутність парів етилового спирту.

З понеділка співробітники ДАІ Донецької області у своїй роботі вже почали використовувати алкотест німецького виробництва Drager Alkotest (модель 6810), який, згідно з наказом від 1 березня 2010 року, визначений як основний прилад МВС України. До речі, аналогічні прилади використовують «даішники» США, Австралії, Європи та Росії.

«Дрьогер має вигляд пульта, вмонтованого в невеликий компресор, з допомогою якого ведеться забір повітря, — показує новинку заступник начальника управління ДАІ в Донецькій області Сергій Макштарьов. — Він обладнаний спеціальними сенсорами, що визначають кількість спитру в повітрі, яке видихає водій. До джентльменського набору входять також індивідуальні мундштуки зі зворотним клапаном, що відповідають найвищим гігієнічним вимогам, і невеличкий принтер для друку чеків».

Показуючи прилад у дії, Сергій Макштарьов пояснює, що, «коли є підозра вживання водієм алкоголю, в мундштук все–таки дути доведеться — до виникнення своєрідного звуку–хлопка. Після кількасекундної обробки інформації на дисплеї висвітиться результат тесту — кількість проміле». Після цього включається принтер, приєднується до приладу і завдяки сенсорній панелі видає результат тестування на чекові, де вказані кількість проміле, місце, дата, час, прізвище, ім’я, дата народження водія, посада та звання співробітника, який проводить тестування. Чек дають на підпис водію.

«Корінець роздрукованого чека є основою для притягнення громадянина до адміністративної відповідальності, звичайно, якщо в його крові виявлено алкоголь», — пояснює Сергій Макштарьов.

Пам’ять алкотестера спроможна зберігати близько 250 результатів перевірки. Раз на рік прилад має пройти тестову перевірку. За словами фахівців, прилад достатньо надійний, його похибка — в межах 1,7 %. Він пройшов відповідну сертифікацію, має свідоцтво про державну реєстрацію. До речі, аналогічними приладами послуговуватимуться не лише автоінспектори, а й медичний персонал, який засвідчуватиме водіїв на предмет присутності алкоголю в крові.

Наразі Донецька область серед лідерів з використання нових алкотестів. У розпорядженні автоінспекторів Донеччини шiсть приладів Drager, і видають їх нарядам ДАІ, які обслуговують автомагістралі й перебувають далеко від спеціалізованих медичних центрів. Але для повного охоплення регіону потрібно щонайменше сотню таких приладів, вартість одного приладу становить 15 тисяч гривень.

І не зайве нагадати, що сьогодні в Україні максимальне покарання за керування автотранспортом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння — штраф 3400 гривень та позбавлення водійських прав.