Зник у «чорній дірі»

10.08.2010

Шахти–копанки, або, як ще самі шахтарі їх називають, «дірки», — явище в Донбасі досить поширене. І задіяно в цьому нелегальному бізнесі не так уже й мало людей. І грошей — також. Господарі «дірок» завдяки незаконному видобутку вугілля мають шалені статки, у першу чергу — за рахунок низької оплати праці нелегальним робітникам і, звичайно ж, через відсутність будь–яких соціальних виплат, несплати податків тощо. Що ж із цього мають самі шахтарі, окрім доволі скромної зарплати і страху та постійного відчуття ризику, бо майже кожного разу, опускаючись у копанку, наражають себе на смерть? Шахтарі–нелегали позбавлені будь–якого соціального захисту і, що найгірше, часто–густо елементарної безпеки при роботі під землею. Скільки загинуло чи покалічено в «дірках» — достеменно не відомо, така статистика не ведеться, бо самі копанки — явище стихійне. Їх і досі ніби не помічають правоохоронні органи, проте в шахтарсьому краї майже кожен — від високопосадовця до школяра — знає про їх існування та проблеми, пов’язані з цим.

Привернути увагу до цього питання, можливо, допоможе випадок, який стався днями в одній із копанок на Донеччині. До центральної лікарні міста Тореза було доправлено чоловіка з тяжкими травмами нижньої частини тулуба. Постраждалого з численними переломами кісток хірургам довелося складати буквально по частинках. Причини травм лікарям не відомі, бо потерпілий був непритомний, а чолов’яга, який привіз приятеля до лікарні, хутко зник. Тому хірурги спочатку думали, що пацієнт — жертва ДТП.

Однак невдовзі товариш жертви все ж повернувся, щоб дiзнатися про стан колеги, і тут йому довелося «розколотися». Як з’ясувалося, 49–річний пацієнт травмувався на одній із нелегальних шахт–копанок. І постраждав не лише він. Його молодший «колега», 1977 року народження, загинув. «Коли на місце трагедії прибула оперативна група, покійника вже помили й переодягли», — розповів заступник начальника міської міліції Тореза Сергій Самойленко. За словами правоохоронця, трагедія сталася через мотузку, за допомогою якої робітники опускалися та піднімалися у виробку. Мотузка не витримала вантажу, й двоє чоловіків полетіли донизу. Один від важких травм помер на місці, іншого колеги доправили до лікарні, й за його життя наразі борються лікарі.