ХРОНІКА

10.08.2010

Бокс

Невдачею закінчилася спроба 32–річного львів’янина Андрія Котельника повернутися на боксерський олімп. У ніч на неділю в американському Сент–Луїсі екс–чемпіон світу за версією WBA в першій напівсередній вазі бився з американцем Девоном Александером, що володіє двома титулами в цьому дивізіоні — WBC й IBF. Свою активність Котеля відклав на другу частину поєдинку, тоді як доробок Девона в дебюті виявився важливішим. Рішенням суддів (усі — 116:112) американець зберіг свої титули. Обурений Котельник, який віднедавна є підопічним славнозвісного Дона Кінга, заявив, що насправді пояс належить йому, і якби бій відбувався в іншому місці, арбітри були б більш об’єктивними.

Легка атлетика

Наприкінці минулого тижня у Києві відбувалося засідання ради ІААФ — керівного органу Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій. Провідники «королеви спорту» визначили місця проведення деяких наступних світових чемпіонатів, а також постановили, що святкування сторіччя ІААФ через два роки пройде в Барселоні — там, де й було засновано Асоціацію.

Глава ІААФ Ламін Діак зустрівся в Криму з Віктором Януковичем і отримав орден «За заслуги» І ступеня, а в столиці — з віце–прем’єром Борисом Колесниковим. Той потішив керівника Асоціації звістками, що на реконструйованому НСК «Олімпійський» збережуть легкоатлетичну доріжку, а Донецьк подасть заявку на проведення юніорської першості світу–2014.

* * *

Минулої п’ятниці у Стокгольмі відбувся 11–й етап «Діамантової ліги». Українці до нагород не дотягнулися. Віктор Кузнєцов у потрійному стрибку став четвертим (16,81 м), Олександр П’ятниця в метанні списа — сьомим (77,53 м), а Євгенія Снігур у фінальному забігу на 100 м iз бар’єрами посіла останнє, восьме, місце (13,05 сек.).

Головною подією турніру стало друге місце світового рекордсмена Усейна Болта з Ямайки на стометрівці. Уславлений олімпійський чемпіон показав час 9,97 і програв американцеві Тайсону Гею аж 0,13 сек. Болт визнав, що був не готовий до цього протистояння, бо останнім часом не тренувався так добре, як належало б.

Баскетбол

Чоловіки. Євробаскет–2011. Кваліфікація. Група В. 3–й тур. В. Британія — Македонія — 104:96, Угорщина — Боснія і Г. — 74:70.

Турнірне становище: Македонія — 5, В. Британія — 4 (2 матчі), Угорщина — 4, Боснія і Г. — 3 (2), Україна — 2 (2).

* * *

Дівчата. Чемпіонат Європи U–18 (Попрад, Словаччина). Фінал. Італія — Іспанія — 66:61. За сьоме місце. Україна — Швеція — 78: 58.

Дніпропетровка Аліна Ягупова стала найкращою бомбардиркою турніру — на її рахунку в середньому 32,6 очка (!) за дев’ять матчів. Крім того, вона посіла другі місця серед кращих асистентів, за кількістю перехоплень і блок–шотів.

Хокей

Після стартової поразки на Меморіалі Зайбойніка в Словаччині київський «Сокіл» невдало зіграв і в наступних двох матчах: програв «Нітрі» — 3:8 (шайби на рахунку Яковенка — 2 та Шахрайчука) та зіграв унічию зі «Зволеном» — 2:2 (Цируль, Олецький; буліти — 2:1 на користь українців).

Підсумкове становище (зіграно по три матчі): «Зволен» — 5 очок, «Мартін», «Нітра», зб. Польщі — по 4, «Сокіл» — 1, «АТСЕ–Грац» (Австрія) — 0.

Після завершення турніру підопічні Олександра Сеуканда продовжуватимуть збір у Зволені до 17 серпня і зіграють ще два спаринги.

Теніс

Турнір серії ATP в Торонто (Канада, призові — 3 млн. дол.). Кваліфікація. Марченко (Україна) — Поспішил (Канада) — 6:3, 6:4; Марченко — Саламанка (Колумбія) — 6:4, 7:6.

* * *

У новому рейтингу АТР Сергій Стаховський знову обійшов Олександра Долгополова й відтак повернув собі звання першої ракетки України.

Наші в перших двох сотнях: 48 (у минулому рейтингу — 49) Стаховський... 49 (45) Долгополов... 69 (73) Ілля Марченко... 147 (149) Іван Сергєєв...

П’ятірка лідерів незмінна: Надал, Джокович, Федерер, Мюррей, Содерлінг.

Новий рейтинг WTA: С. Уїльямс, Янкович, Возняцьки, В. Уїльямс, Стосур (перші п’ятеро — теж без змін)... 31 (30) Олена Бондаренко... 43 (40) Катерина Бондаренко... 129 (130) Марія Коритцева... 143 (144) Ольга Савчук... 173 (172) Леся Цуренко...

* * *

Збірна України серед дівчат віком до 14 років посіла друге місце на командному чемпіонаті світу в Проштейові (Чехія). Лише у фіналі юні українки (Віта Лушкова й Олександра Корашвілі) поступилися американським ровесницям — 1:2. Вирішальною стала поразка в парі.

Стрільба

У суботу й неділю не першості світу в Мюнхені нагороди отримували знову хіба що українські юніори. Спершу чоловіки–пістолетники у швидкісній стрільбі на 25 м у вправі МП–10 стали п’ятими, програвши лише два очки «бронзовим» корейцям. Найкращим серед наших стрільців тут був олімпійський чемпіон Олександр Петрів — у нього десятий індивідуальний результат. У вправі МВ–9 (стрільба лежачи на 50 м) жіноча збірна посіла лише 12–те місце. У цій же дисципліні юніорки Євгенія Борисова, Ольга Голубченко та Даша Шаріпова здобули бронзові медалі.

У неділю жіноча збірна України у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м стала десятою; краща в особистому заліку, олімпійська чемпіонка Олена Костевич, посіла 20–те місце. У гвинтівочниць лежачи на 50 м Наталія Кальниш — 19–та. У стрільбі по рухомій мішені у вправі МВ–11 команда юніорів (Онопко, Чаусов, Мацкевич) взяла «срібло». Серед дорослих Україна тут на п’ятому місці; Олександр Зіненко індивідуально десятий. Таким чином, станом на вчора в активі українців було тільки дві олімпійські ліцензії — Кальниш та Івана Бідняка.

Шахи

Павло Ельянов став переможцем турніру Politiken Cup, який завершився у Копенгагені. У десяти турах 27–річний гросмейстер із Харкова набрав 8,5 очка.