Як же ми без Кварца?!

10.08.2010
Як же ми без Кварца?!

Андрій Шевченко забиває вже п’ять турів поспіль. У неділю він приніс динамівцям перемогу над донецьким «Металургом». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Непростим видався початок серпня для «Севастополя»: новачок чемпіонату, що не знав поразок три стартові тури поспіль, після таких успіхів мав пройти випробовування чемпіоном та віце–чемпіоном країни. Одна справа — забирати очки в «Зорі», «Арсеналу» чи навіть у «Металіста», і зовсім інша — змагатися проти «Динамо» та «Шахтаря». Протистояти грандам дебютант не зміг: програв два матчі із загальною різницею 0:8.

 

Чи бив Едуардо?

Тренер «гірників» Мірча Луческу визнав, що тепер для нього питання ліміту на легіонерів у внутрішній першості стоїть як ніколи гостро і потребує постійної пильності. Усі четверо українців, які вийшли у «старті» «Шахтаря» на матч проти «Севастополя», були зорієнтовані на захист своїх воріт. Перестановок вимагала поява форварда–новачка — зіркового хорвата бразильського походження Едуардо Да Сильви, який прийшов із лондонського «Арсенала».

Протистоянню додали родзинки новобранці кримського клубу Ігор Дуляй та Маріуш Левандовський, які ще недавно були гравцями «Шахтаря». Після матчу фани «помаранчево–чорних» тепло подякували сербу й полякові за довгі роки, віддані клубу, та подарували їм на пам’ять великі вітальні банери. Обидва оборонці почали гру зі стартових хвилин і другий матч поспіль відбігали без замін, що свідчить про важливість цих виконавців для дебютанта прем’єр–ліги.

Але досвідчені легіонери не вберегли захист гостей від наруги. Ще до перерви Мар’ян Марущак, який уперше вийшов в основі «Севастополя», пропускав двічі. У другому епізоді автором голу записали Едуардо, хоча на повторах було видно: після флангового навісу зі штрафного снаряд у власні ворота зрізав Олександр Шевелюхін, а Да Сильва його не торкав узагалі.

А в другому таймі господарі взагалі нокаутували «біло–синіх». Відзначимо гол болівійця Марсело Морено, котрий встановив остаточний результат у матчі: цей 23–річний нападник ніяк не почне стабільно забивати в Україні, й суботній успіх має піти йому на користь.

Цікаво, що в голепаді, який «освіжив» виснажливу спеку на «Донбас–Арені», відзначалися винятково легіонери, а точніше — представники Південної Америки. І з таким самим рахунком — 5:0 — донеччани напередодні перемогли в матчі дублюючих складів. За резерв «Шахтаря» виступали Рустам Худжамов, Олександр Чижов, Олександр Кучер, Сергій Кривцов та Олександр Гладкий — гравці або кандидати до збірної України, між іншим.

У прем’єр–лізі «гірники» не програють уже 22 матчі поспіль; сім поєдинків не пропускають на власній арені й мають там уже шестиматчеву переможну серію.

Без Жажі нема ради?

Зовсім інший настрій панував на трибунах у Харкові, де «Металіст» приймав «Ворсклу». Місцеві фанати весь перший тайм провели в тиші, вшановуючи таким чином пам’ять одного з лідерів харківського фанатського руху, який напередодні трагічно загинув у автокатастрофі.

Без звично гучної підтримки слобожанці пропустили: Максим Старцев уперше дістав м’яч із воріт як голкіпер «Металіста». Але під кінець тайму Андрій Воробей, що лише хвилиною раніше з’явився на полі, зрівняв рахунок, забивши дебютний м’яч за «Металіст».

Та полтавчани вкотре підтвердили реноме непрогнозованої команди. Із початку чемпіонату хлопці Миколи Павлова здобули лише одне очко у двох домашніх поєдинках, зате не програли жодного із трьох виїзних. Тепер от перемогли у Харкові.

Багато хто каже, що нічого несподіваного в цьому успіху «ворсклян» немає, адже господарі зазнали відчутної втрати в ланці атаки: Мирон Маркевич тепер мусить шукати гідного змінника для Джексона Коельйо. Бразилець, із яким асоціюється напад харків’ян останніх років, таки допік терплячому тренерові (чого варта неявка на передсезонний збір!). Тож минулих вихідних Жажа підписав чотирирічний контракт із чемпіоном Туреччини — «Трабзонспором».

Тепер цікаво, на кого Маркевич витратить зароблені на продажі Жажі кошти (сума не розголошується). Напередодні старту в Лізі Європи «Металісту» потрібен забивний форвард. Воробею тренер національної збірної поки не надто довіряє, а Володимир Лисенко, на якого всерйоз розраховували у Харкові, більше лікується, ніж грає.

Чи піде Кварцяний?

У п’ятому турі лише «Волинь» та «Зоря» грали під акомпанемент зливи, тоді як в інших регіонах футболісти вже звично нарікали на спеку (добре хоч матчі попереносили на вечір). Після нічиєї з «Кривбасом» та перемоги над запорізьким «Металургом» волиняни сподівалися продовжити вдалу серію. Тим більше що суперник був підходящим: луганчани доти не перемагали сім матчів поспіль.

Господарі одразу пішли в атаку на ворота, які захищав Юрій Мартищук. Цей вихованець прикарпатського футболу принаймні ще п’ять турів зможе бути основним голкіпером «Зорі», адже дисциплінарний комітет прем’єр–ліги дискваліфікував Ігоря Шуховцева на шість матчів. Але якщо Юрій і надалі так вдало діятиме в «рамці», то може підвищити свій статус.

Тренер «Волині» Віталій Кварцяний після поразки своєї команди на післяматчевій прес–конференції вдарив, ніби грім: «Я хотів би ощасливити деяких журналістів — більшість із них дочекались цього моменту. Я вирішив подати у відставку». Цій заяві передувало вилучення імпульсивного наставника з тренерської лави, тож поразка лише підсилила емоції наставника лучан — він лаяв і «суддівську банду», і керівників Луцька, які гроблять команду. Однак відставку ще має прийняти президент «Волині». До його повернення в Луцьк Кварц може охолонути і змінити рішення. Чесно кажучи, важко уявити «Волинь» без цього фахів­ця, який працював на волинський футбол майже 20 років.

Серед інших результатів туру відзначимо п’яту перемогу «Дніпра» у п’яти турах («Таврія» — ще один наш представник у єврокубках — знову програла) та п’ятий поспіль гол Андрія Шевченка.

Із донецьким «Металургом» кияни зіграли не надто впевнено (1:0), хоча тут можна вгледіти й певний позитив: господарі три очки здобули, але не показали свої найсильніші сторони, адже за грою спостерігали розвідники амстердамського «Аякса». Хай там як, а якби трохи точнішим при виході сам на сам із Бойком був Мусавенкосі Мгуні — кияни могли б недорахуватися очок.

Ще один повпред України в Європі — «Карпати» — переміг «Арсенал» завдяки голу на четвертій компенсованій хвилині. Це при тому, що арбітр Дмитро Жуков спершу компенсував три, однак дозволив господарям провести по завершенні доданого часу аж п’ять атак. В одній із них бразилець Роша Батиста вдало підставив груди під м’яч, вибитий росіянином Єщенком із лінії воріт. Щоправда, тренер гостей Юрій Бакалов на арбітра не нарікав: авжеж, команда має лишатися зосередженою, поки не пролунає останній свисток.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга.

5–й тур

«Іллічівець» — «Металург» (З) — 0:0

5 200 глядачів

«Шахтар» — «Севастополь» — 5:0

Голи: Фернандіньйо, 26; Едуардо, 42; Адріано, 46; Д. Коста, 60; Морено, 73.

29 132 глядачів

«Волинь» — «Зоря» — 0:1

Гол: Касян, 74

Вилучення: Лео, 88 — Мілько, 88

7 200 глядачів

«Металіст» — «Ворскла» — 2:3

Голи: Воробей, 40; Девич, 52 (пен.) — Красноперов, 19; Селін, 55; Маркоськи, 75

29 750 глядачів

«Оболонь» — «Кривбас» — 1:1

Голи: Котенко, 73 — Максимов, 66

Вилучення: Польовий, 68 («М»)

3 800 глядачів

«Карпати» — «Арсенал» — 2:1

Голи: Кожанов, 4; Батиста, 90+4 — Шацьких, 45+1

10 000 глядачів

«Таврія» — «Дніпро» — 0:1

Гол: Ротань, 78

Нереалізов. пенальті: Ковпак, 65 («Т»)

Вилучення: Чеберячко, 85 («Д»)

5 700 глядачів

«Динамо» — «Металург» (Д) — 1:0

Гол: Шевченко, 58

7 000 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Дніпро» 5 5 0 0 12–1 15

2. «Шахтар» 5 4 1 0 12–2 13

3. «Динамо» 5 4 1 0 10–4 13

4. «Ворскла» 5 3 1 1 9–5 10

5. «Карпати» 5 2 2 1 5–4 8

6. «Металіст» 5 2 1 2 7–5 7

7. «Арсенал» 5 2 0 3 5–6 6

8. «Кривбас» 5 1 3 1 2–3 6

9. «Зоря» 5 1 2 2 3–5 5

10. «Іллічівець» 5 1 2 2 5–8 5

11. «Севастополь» 5 1 2 2 1–8 5

12. «Металург» (Д) 5 1 1 3 5–7 4

13. «Таврія» 5 1 1 3 3–5 4

14. «Волинь» 5 1 1 3 1–7 4

15. «Металург» (З) 5 0 2 3 1–4 2

16. «Оболонь» 5 0 2 3 3–10 2

Бомбардири: Селезньов («Дніпро»), Шевченко («Динамо») — 5, Сачко («Ворскла») — 4, Д. Коста («Шахтар») — 3.

* * *

Перша ліга. 4–й тур. «Енергетик» — «Чорноморець» — 1:1 (Микуш, 33 — Дорош, 90+4), «Зірка» — «Титан» — 1:3 (Давидов, 54 — Яровенко, 31; Візьонок, 55; Родіонов, 66), «Закарпаття» — «Фенікс» — 3:0 (Невуче, 4; Бобаль, 15, 17), «Дністер» — «Прикарпаття» — 2:1 (Кошка, 60; Степанишин, 75 — Герасименко, 79), «Геліос» — «Олександрія» — 2:2 (Даудов, 51; Борзенко, 66 — Ксьонз, 32; Грицук, 54), «Сталь» — «Арсенал» (БЦ) — 3:0 (Гавриш, 42, 58; Окана–Стазі, 71), «Нафтовик» — «Буковина» — 2:3 (Єсип, 13; Погорєлов, 26 — Степанков, 26; Гунчак, 77, 90+4), «Нива» (В) — «Динамо–2» — 2:2 (Герасимець, 41 (пен.); Бовтрук, 69 — Кушніров, 56; Парашкевич, 83), «Кримтеплиця» — «Львів» — грали вчора ввечері.

Лідери: «Сталь», «Олександрія» — 10, «Титан» — 9, «Динамо–2» — 8, «Буковина», «Нива» (В) — 7.