Море, пальми, постанови...

05.08.2010
Море, пальми, постанови...

Виконуючий обов’язки Прем’єра, його перший заступник Андрiй Клюєв (праворуч) намагався показати свiй суворий характер. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Центр політичного та ділового життя України перемістився з перегрітої столиці на омиту ранковим бризом південну околицю Криму. Туди, у віддалену Сімферопольщину, спочатку переїхав Президент Віктор Янукович, а днями йому склав компанію й колишній соратник по партії, Прем’єр–міністр Микола Азаров. Їхньому прикладу послідувала також частина просто міністрів... Тож у зазвичай переповненій урядовій залі засідань учора було незвично малолюдно, просторо і свіжо. А більшість головних ньюсів, які пролунали в цих стінах, починалися словами: «У Криму було сказано...».

Традиційне середове засідання міністрів вів в.о. Миколи Азарова, перший віце–прем’єр Андрій Клюєв. У кріслі очільника уряду він виглядав напрочуд природно і впевнено, а також уперше виступав перед публікою українською. Ніхто з присутніх не очікував від зазвичай надлаконічного Клюєва такого тривалого, більш як 20–хвилинного, спічу: але радіо виконує свою роль, а пряму трансляцію вступного слова ще ніхто не скасував. Тож усі слухачі отримали змогу переконатися: перший віце–прем’єр відмінно володіє державною мовою — майже без помилок і практично без акценту.

«Незважаючи на спеку та відпустки, влада на всіх рівнях зобов’язана ефективно працювати», — сказав у добре кондиціонованому приміщенні пан Клюєв. І, наводячи приклад, розповів, чим же насправді займаються на теплих берегах наші перші керівники. Виявляється, проводять наради! Одна, з приводу розвитку території, на якій нині перебувають Президент iз Прем’єром, відбулася напередодні. «Попередні підсумки свідчать про деякі відхилення від визначених термінів», — суворо мовив оратор, наказавши, аби автономним півостровом його підлеглі займалися особливо старанно.

Андрій Клюєв, якого, до речі, називають одним iз головних претендентів на посаду Прем’єра після можливої відставки Миколи Азарова, виглядав дуже суворим начальником — візуально іспит на цю посаду він учора склав на «відмінно». «Нас не задовольняє якість виконання окремими міністерствами та відомствами цілої низки рішень уряду. Насамперед про погашення заборгованості з виплати заробітної плати, — мовив він, обводячи поглядом зал. — Порушникам трудового законодавства надано строк до 10 серпня  для забезпечення поточних розрахунків iз найманими працівниками. Це було останнє попередження».

Ще Клюєв наказав керівникам соціальних структур активніше надавати громадянам субсидії. «У кожному місті, селі та селищі люди мають бути поінформовані про порядок отримання субсидій.  Цього поки що нема. До уряду надходять скарги», — перераховував він проблеми держави.

 

ТІЛЬКИ ФАКТИ

Радості і проблеми сектору газу

— З   15 квітня  по 1 серпня нинішнього року у підземні сховища закачано газу майже 8 млрд. куб.м, що перевищує рівень минулого року.

— Недоплата за використаний споживачами газ становить 7 млрд. грн. і дорівнює 20 % його вартості.

— Найбільша  частка  боргу припадає на теплову енергетику. І хоча рівень розрахунків у літній період збільшується, але тільки борг цього року сягає 3,9 млрд. грн.

«Доведеться з боржниками вести окремий діалог!» — емоційно пообіцяв Андрій Клюєв.