Зламаний універсал

30.07.2010
Зламаний універсал

Десятиборець Олексій Касьянов лідирував після п’яти видів програми, але на шостий не вийшов через травму. (Фото Рейтер.)

На чемпіонаті Європи в Барселоні найближче до п’єдесталу з–поміж українських легкоатлетів зупинилася стрибунка у довжину Вікторія Рибалко. Уже в першій заліковій спробі вона показала свій найкращий результат у сезоні (6,78 м), який дозволив посісти четверте місце. При цьому половину з шести спроб Віка зіпсувала заступами.

У метанні молота Олексій Сокирський пробився до вирішального етапу змагань з останнім, 12–м, результатом — 74,16 м. А у фіналі закинув снаряд на 2 см далі особистого рекорду — на 76,62 м. Щоправда, цього показника 25–річному кримчанину вистачило лише для шостого рядка підсумкового протоколу.

Головним же нашим розчаруванням середи, а можливо, й усього чемпіонату, стало дострокове припинення боротьби в десятиборстві головного претендента на перемогу — Олексія Касьянова із Запоріжжя. Через розтягнення м’язів задньої поверхні стегна лідер європейського сезону не вийшов на старт шостого виду програми, хоча доти йшов на першому місці.

Родзинкою ж позавчорашнього вечора став фінальний забіг спринтерів на 100 м. Як і очікувалось, реноме найшвидшого європейця підтвердив француз Крістоф Леметр (10,11 сек.). Цікаво, що доля решти нагород вирішувалася за допомогою фотофінішу — одразу чотири «блискавки» промчали дистанцію за 10,18 сек. «Срібло» відійшло британцеві Льюїсу–Френсісу, «бронза» — французові Мбанджоку.

Сьогодні за медалі для України в бігу на 400 м змагатиметься Антоніна Єфремова, яка потрапила до фіналу з п’ятим результатом. Її колеги Ксенія Карандюк та Дар’я Приступа свій шанс не використали, залишившись за межами провідної вісімки. А от чоловічі фінали на 200 та 400 м пройдуть узагалі без українців — Дмитро Островський у півфінальному забігу здолав барселонський овал із 14–м часом, а Ігор Бодров на вдвічі коротшій дистанції не зміг здолати навіть перший раунд. Також не зможуть пробігти на Олімпійському стадіоні фінальне коло, тільки з бар’єрами, Ганна Тітімець та Анна Ярощук — вони завершили передостанню стадію змагань, відповідно, з 10–м та 11–м результатом.

За жодних обставин ми не побачимо на п’єдесталі й бронзового призера пекінської Олімпіади жердинника Дениса Юрченка — учора він не спромігся у кваліфікації на жодний вдалий стрибок. Честь країни надалі захищатиме лише Максим Мазурик. Так само з 50–відсотковими втратами завершилися стрибки потрійним у жінок: Ольга Саладуха з першої спроби виконала кваліфікаційний норматив (її результат — 14,49 м), тоді як Лілії Кулик і трьох спроб виявилося замала, аби подолати заповітні 14,20 м.