Нічні шлагбауми

29.07.2010

Міністерство внутрішніх справ — те саме, яке прагне виперти опозиційних демонстрантів із центру Києва на околиці й розганяє будь–які пікети, що можуть потрапити в поле зору Януковича і Ко, — стверджує, ніби не заважало вірянам Київського патріархату дістатися з областей до столиці, аби взяти участь у Хресній ході УПЦ КП. «Заяви представників окремих конфесій щодо начебто вибіркової заборони в’їзду паломників до місць святкування Дня Хрещення Київської Русі не відповідають дійсності та носять провокативний характер», — ідеться в повідомленні прес–служби МВС.

Але, якщо називати речі своїми іменами, міліція бреше.

Учора вранці прес–служба УПЦ Київського патріархату повідомила: «Відбувається тиск на автоперевізників з метою змусити їх відмовитися від перевезення груп прочан. Погрожують відібрати ліцензію на перевезення та створити інші «неприємності». У зв’язку з цим спостерігалася масова відмова перевізників від виконання рейсів, про які завчасно було домовлено. «Надходять також сигнали про перешко­джання проїзду автобусів безпосередньо на трасі — під надуманими приводами їх зупиняють і не пропускають далі представники ДАІ, — повідомили в УПЦ КП. — Ці випадки викликають серйозну тривогу, адже вони носять не поодинокий, а масовий і систематичний характер».

«Цю неприємну картину варто порівняти з тим, як місцева влада у Одесі та Дніпропетровську всіляко сприяла доставці віруючих Московського патріархату до місць богослужіння глави РПЦ (патріарха Кирила), надаючи навіть безкоштовно автобуси та запускаючи додаткові одиниці комунального транспорту», — йдеться у повідомленні Київського патріархату.

За інформацією з ВО «Свобода», через «критичні неполадки» позавчора з Харкова не випустили мікроавтобус «Мерседес Спринтер» із парафіянами КП. Уранці даішники зупинили п’ять автобусів на під’їзді до столиці з боку Житомира під приводом того, ніби в Києві немає місця для парковки, зазначають речники УПЦ КП. Крім того, напередодні чиновники на місцях проводили потужну «роз’яснювальну» роботу серед священиків УПЦ КП, аби ті самі не їхали й не везли паству до столиці.

А найкрасномовніше про стиль роботи нинішньої міліції свідчать події в Одесі. Там заслін вірянам Київського патріархату о пів на другу годину ночі поставили п’ятеро співробітників Державтоінспекції на чолі із заступником начальника міськуправління ДАІ Олександром Стариченком. Як поінформував «УМ» один з паломників Володимир Малофєєв, «коли орендований «Мерседес» прибув із гаража автопідприємства на вулицю Торгову й люди попрямували до машини, автобус зненацька заблокували «даішники» на трьох міліцейських автомобілях (держзнаки ВН0908ВН, 82470 ОК, ВН5333СМ). Полковник Стариченко висунув водієві звинувачення, ніби той п’яний, а до віруючих співробітники ДАІ у формі та «люди в цивільному» застосовували грубу фізичну силу, щоб не допустити посадку в автобус».

На знак протесту одеські віруючі КП перекрили рух на вулиці Торговій, одній із центральних магістралей міста. «Однак цей жест відчаю, — продовжує Малофєєв, — не справив жодного впливу на Стариченка та інших крутих «стражів порядку». Вони під’їхали на чорному джипі «Тойота Лендровер» та інших дорогих авто і творили беззаконня замість того, щоб забезпечувати правопорядок на вулицях Одеси».

Після розмови з водієм орендованого автобуса, який, за словами очевидців, був тверезим і готовим до поїздки, в нього забрали ключі та права. «Зневаживши таким чином права віруючих, одеські силовики зірвали їхню поїздку до Києва, явно виконуючи чиєсь злочинне замовлення», — підсумував Володимир Малофєєв.

Настоятель одеського храму Різдва Христового отець Віталій додав, що «якраз напередодні зірваної поїздки до столиці співробітники ДАІ і в нього особисто несподівано вилучили водійські права. Однак незабаром повернули, очевидно, не знайшовши жодних підстав для застосування такого заходу впливу».

Учора заступник начальника облДАІ Ігор Маломуж так прокоментував для «УМ» зірвану поїздку паломників: «Водій автобуса перебував у нетверезому стані, машина була несправною, а також відсутня путівка. У другого водія, який мав везти паломників, також не було ні посвідчення, ні медичної довідки».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Петро Ющенко,
народний депутат від «НУНС», голова громадської організації «За помісну Україну»:

— Де ще можна зустріти таке в Європі — щоб люди їхали на державне свято, а їх не пускали, міліція перепиняла автобуси? Це, власне, богоборство. Думаю, таке богоборство стало сьогодні можливе, по–перше, через незнання, невігластво. По–друге, через інерційне мислення, ще ніби з ХХ століття. І третє — відповідні дії релігійної організації і держави, яка має неадекватну позицію стосовно християнської церкви.