НОВИНИ ПЛЮС

29.07.2010

Невдовзі підемо з торбами

Сукупний державний — прямий і гарантований борг України тільки за червень зріс на 5,1%, або на 2,1 млрд. доларів. І становить нині 43 млрд. доларів. Маємо рекорд, оскільки за січень—червень борг зріс усього на 8,2%. Мінфін, який і оприлюднив цю інформацію, пояснює: різке зростання заборгованості зафіксоване після залучення коштів від російського ВТБ банку в розмірі 2 млрд. доларів.

Тим часом на вчорашньому засіданні уряд схвалив ще один кредит — на 175 млн. євро. Його призначення — будівництво повітряної лінії напругою 750 кВ Запорізької АЕС — підстанція «Каховська». До речі, загальна вартість проекту — до 449 млн. євро, а метою будівництва нової ЛЕП є зв’язок енергосистеми України з європейською енергосистемою UCTE.

Міністерство особливого режиму

Кабінет Міністрів призначив Тетяну Корнякову заступником міністра палива та енергетики. Пікантності цьому наказу додає той факт, що донедавна й упродовж багатьох років пані Корнякова працювала незмінним заступником Генерального прокурора — займалася боротьбою з економічними злочинами. Генпрокурор Олександр Медведько підписав її заяву про звільнення за власним бажанням.

Усіх — на лічильник!

Кабмін запропонує парламенту забезпечити населення газовими лічильниками з 1 жовтня 2011 року. Прем’єр Микола Азаров учора навів статистику: в Україні з майже 14 млн. споживачів газу тільки 8 млн. оснащені газовими лічильниками, а решта населення сплачує за газ за нормами споживання, незалежно від реальних обсягів цього споживання. «Звичайно, вони платять більше, але найгірше, що ці люди не мають жодного стимулу заощаджувати газ. І тому ми споживаємо його вдвічі чи втричі більше, ніж Німеччина», — заявив Прем’єр.