Озираючись на тили

29.07.2010
Озираючись на тили

В одному з епізодів ветеран Шева потішив красивим ударом «ножицями» через себе.

«Як тебе не любити, Києве мій» — саме ця знаменита пісня позавчора лунала з динаміків на клубному стадіоні віце–чемпіонів України за кілька хвилин до початку першого матчу третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів між «Динамо» та бельгійським «Гентом». Звісно, розлюбити команду, за яку вболіваєш більшу частину свого свідомого життя, неможливо, однак споглядати практично весь матч за її повільною, часом навіть боязкою грою було важко. Уболівальники, що практично вщерть заповнили трибуни, раз по раз вимагали від своїх улюбленців додати швидкості та бажання.

Ще кілька років тому у двоматчевому протистоянні з командами на кшталт віце–чемпіона Бельгії київське «Динамо» могло вирішувати долю путівки до групового етапу Ліги чемпіонів. Тепер же, після змін регламенту ЛЧ, протистояння з володарем срібних народ та Кубка Бельгії «Гентом» — лише перший із двох необхідних кроків до групи. Але скаржитись на жереб динамівцям навряд чи випадає. «Гент» хоч і заснований у далекому 1864 році, але, погодьтесь, за класом це не шотландський «Селтік», який волею жереба міг завітати до Києва.

Чимало вболівальників, які перед самим матчем вистоювали довжелезні черги за квитками, діставшись своїх міць на трибунах, побачили на табло цифри 1:0 на користь «Динамо». Але результативний удар Андрія Ярмоленка, який ознаменувався веселкою в небі, жодним чином не вплинув на перебіг поєдинку. «Буйволи», як і раніше, продовжували стояти, а господарі — не лізли на роги бельгійській «худобі».

Виявляється, головним завданням столичного клубу було збереження своїх володінь у недоторканості. Як сказав після матчу півзахисник киян Огнен Вукоєвич, команда боялася пропустити м’яч на своє полі, тому грала від оборони. Але, схоже, Валерій Газзаєв переоцінив атакувальну міць опонентів. Навіть новоспечений голкіпер «Динамо» Максим Коваль, який уже на другий день свого перебування в Києві потрапив у заявку на матч Ліги чемпіонів, визнав, що очікував від «Гента» більшого. Ворота захищав не він, а Денис Бойко, втім це не мало особливого значення — гості майже не турбували останній рубіж «Динамо».

Проте Валерій Георгієвич не відходив від своєї оборонної стратегії до того часу, поки не почув фінальний свисток. За рахунку 2:0 керманич «Динамо» вдався до ходу, який одразу мало хто зрозумів, а «ображений» заміною футболіст навіть плакав на лаві запасних. Аби зацементувати захисні редути, на останніх хвилинах матчу Газзаєв вирішив змінити низькорослого Бертольйо на стовпа оборони Алмейду. Щоправда, вже після двобою аргентинець, спілкуючись із журналістами, усміхався й пояснював, що дії тренера — лише тактична заміна, необхідна для досягнення потрібного результату. А він, результат, таки прийшов — 3:0 — це молодий Роман Зозуля вже в компенсований час розважливо реалізував свою нагоду після передачі Андрія Шевченка, котрий відібрав м’яч у не надто розторопного «буйвола».

 

ПІСЛЯМОВА

Валерій Газзаєв,
головний тренер «Динамо»:

— У цілому наша гра вийшла нервовою, оскільки боялися пропустити контратаку. По грі «Динамо» мало повну перевагу, виглядало краще, ніж суперник. Я задоволений як результатом, так і строгою грою команди. Лише шкода, що через травми не змогли зіграти відразу дев’ять футболістів.

 

Франкі Дюрі,
головний тренер «Гента»:

— Ми грали проти хорошої команди, досвідченої, класної, у якої є видатні гравці, тому ми повинні бути задоволені, що перший тайм завершився для нас із рахунком 0:1. Що й казати, рівень моєї команди відчутно нижчий. Ти можеш бути хорошим водієм, але на маленькій машині не обженеш «Порше» чи «Феррарі».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд.

Перші матчі

«Динамо» (К, Україна) — «Гент» (Бельгія) — 3:0

Голи: Ярмоленко, 19; Шевченко, 80; Зозуля, 90+2

«Динамо»: Бойко, Д. Сильва, Бетао, Вукоєвич, Шевченко, Ярмоленко, Мілевський (Бертольйо, 50; Алмейда, 90), Михалик, Гармаш, Маграо, Єременко (Зозуля, 76)

«Гент»: Йоргачевич, Майрі (Смолдерс, 73), Дуарте, Ханствайт, Гронден, Лейє (Арбайтман, 59), Вілс, Тійс, Лепуан, де Смет (Кулібалі, 83), Ель–Ганассі

Попередження: Бетао, 58 — Де Смет, 60; Дуарте, 89

Суддя — Коллам (Шотландія)

Київ, стадіон «Динамо» ім. Лобановського, 16 800 глядачів

* * *

«Омонія» (Кіпр) — «Ред булл» (Австрія) — 1:1 (Луа–Луа, 90+1 (пен.) — Сарате, 8), «Літекс» (Болгарія) — «Жиліна» (Словаччина) — 1:1 (Веллінгтон, 79 — Майтан, 66), «Уніря» (Румунія) — «Зеніт» (Росія) — 0:0, «Спарта» (Чехія) — «Лех» (Польща) — 1:0 (Брабец, 76), ТНС (Уельс) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:3 (Джонс, 52 — Клестан, 7; Легеар, 18; Суарес, 73).

* * *

Ліга Європи. Третій кваліфікаційний раунд (матч вівторка). ЦСКА (Сф, Болгарія) — «Кліфтонвілл» (Півн. Ірландія) — 3:0.

 

А ІНШІ ЯК?

Лише три із шести поєдинків вівторка в Суперлізі завершились перемогою однієї з команд, але принаймні два клуби практично забезпечили собі вихід до четвертого раунду. Паралельно з упевненим успіхом київського «Динамо» переконливу виїзну перемогу в Уельсі над ТНС здобув брюссельський «Андерлехт» — 3:1. Ця перемога має хоча б якось підбадьорити бельгійських уболівальників після невдачі «Гента».

Дещо складніше буде «Спарті», яка на рідному стадіоні «Летна» в Празі мінімально переграла польських сусідів із Познані — відзначився захисник збірної Чехії Еріх Брабец. У складі «Леха» весь матч відбігав колишній гравець «Металіста» Северин Ганцарчик.

А ось нульову нічию пітерського «Зеніта» в румунському місті Урзічені вдалою назвати важко. Звичайно, росіян удома підтримають трибуни, але їм не варто забувати прикрий урок «Шахтаря», який минулого року за схожих умов спіткнувся на «Тімішоарі», котра теж здавалася нижчою за класом.