Висока мета

15.07.2010

Цієї суботи голова партії «Наша Україна» Віктор Ющенко зійде на найбільшу вершину України — Говерлу. Сходження приурочене до 20–річного ювілею проголошення Декларації про державний суверенітет (знаковий для України документ було ухвалено Верховною Радою 16 липня 1990–го). Це буде перше схо­дження Ющенка на Говерлу після президентства.

«Цього року експедиція не просто приурочена до 20–ї річниці проголошення суверенітету. Вона має ще й екологічну мету — прибирання сміття, яке залишають на схилах гори численні туристи», — повідомила прес–служба партії.

Голова Івано–Франківського обласного осередку «НУ» Зиновій Шкутяк розповів «УМ», що збір учасників відбуватиметься на базі «Заросляк», біля підніжжя Говерли. «Ми збираємося з самого ранку. Чекатимемо учасників до 9:30. Працюватиме сцена, буде невеличка концертна програма. Потім почнеться сходження», — розповів народний депутат від «НУНС».

За словами Шкутяка, сходження відбудеться за будь–якої погоди. «Нам доводилося ходити і під час грози, і під час граду – ми не переносили похід. Це вже традиція», — каже «нашоукраїнець».

В останні тижні в Карпатах була негода, проте на 17 липня прогноз оптимістичний.

У сходженні братимуть участь активісти «Нашої України» та інших націонал–демократичних партій, народні депутати, громадські діячі. За даними «УМ», серед них буде й екс–голова СБУ Валентин Наливайченко.

 

ДОВІДКА «УМ»

Віктор Ющенко підкорював Говерлу понад 30 разів. Традиція масових сходжень за його участю з нагоди річниць ухвалення Декларації про державний суверенітет бере початок із 2001 року. Дев’ять років тому Віктор Андрійович повідомив на Говерлі про створення блоку «Наша Україна». У 2004–му під час походу на найвищу вершину Ющенко анонсував намір перемогти на президентських виборах.

Перше сходження В.Ю. на Говерлу в статусі глави держави, у 2005 році, було екстремальним. Від ударів блискавки під час грози потерпіло кілька людей. Наступні два роки Ющенко не сходив на Говерлу на річницю Декларації.

У 2008 році на Говерлі було встановлено скульптурний комплекс — композицію «Тризуб» заввишки майже три метри та мармурову стелу вагою 700 кг, в яку було вмонтовано ґрунт з усіх країв нашої держави. «Цей меморіал символізує єдність української землі», — заявив Ющенко.

Торік, піднявшись на Говерлу, Віктор Андрійович заявив про намір удруге йти на президентські вибори.