До Президента — проти Кирила

15.07.2010
До Президента — проти Кирила

Українці почали протестувати ще за тиждень до приїзду патріарха РПЦ. (Фото Олени БІЛОЗЕРСЬКОЇ.)

Учора в столиці почалися акції протесту проти чергового «планового» візиту в Україну московського патріарха Кирила. Перший пікет, що відбувся на вулиці Банковій неподалік від адміністрації Президента, організувало Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Близько півсотні пікетувальників тримали гасла: «Геть московського попа–колонізатора!», «Кирил — патріарх за сталінсько–гебістським каноном!», «Українське православ’я проти московського мракобісся!» тощо. Ближче до будівлі АП їх не пустив міліцейський кордон.

«Свободівці» передали до канцелярії Віктора Януковича, який зараз перебуває на відпочинку в Криму, відповідне звернення. «Ми привертаємо увагу українського суспільства до постійних вояжів незваного гостя, який намагається збудувати в Україні «русскій мір», — пояснив «УМ» голова київської організації ВО «Свобода» Андрій Мохник. — У його проповідях проглядає розпалювання міжнаціональної і міжрелігійної ворожнечі та приниження гідності громадян України. І ми будемо апелювати до Генпрокуратури та СБУ, щоб, коли Кирил знову порушуватиме національне законодавство, його видворили за межі держави».

«Найбільш неприємним є те, що влада в Україні стала на коліна перед московською імперською владою, — сказав на мітингу голова громадянської організації «Люстрація» Олег Осуховський. — На догоду їй, зокрема, було перейменовано вулицю Мазепи». Пан Мохник додав, що перейменування недаремно відбулося саме тепер, напередодні приїзду Кирила, — це, мовляв, такий подарунок «громадянину Гундяєву», який і замовив усунення імені Івана Мазепи з вулиці, на якій стоїть Печерська лавра.

У дні приїзду патріарха РПЦ до Києва Андрій Мохник пообіцяв набагато чисельніші протести.

Минулого разу Кирил приїздив в Україну рівно рік тому — наприкінці липня 2009–го. Тепер, згідно з анонсами, предстоятель Російської церкви прилетить 20 липня і пробуде в нас вісім днів. Спершу погостює в Одесі, де освятить новий собор МП і прочитає лекцію в Академічному театрі опери і балету. Потім вирушить до Дніпропетровська, де також освятить новобудову собору московської церкви і, зокрема, відвідає завод «Південмаш». У неділю, 25 липня, патріарх буде вже в Києві. 26–го у Києво–Печерській лаврі головуватиме на Синоді Російської православної церкви, 27–го відслужить молебень на Володимирській гірці, а 28–го очолить літургію на лаврській Соборній площі.

Релігієзнавець Людмила Філіпович зазначила в коментарі «Німецькій хвилі», що патріарх намагається відвідувати міста, де РПЦ має сьогодні найбільший вплив, і не зачіпає західні та центральні області. На її думку, мета приїзду московського гостя — зміцнити сфери впливу в Україні. Нагадаємо, що Рівне у 2009–му так протестувало проти приїзду Кирила, що йому довелося зробити вигляд, ніби він переносить візит до цього міста, і заїхати пізніше «з чорного ходу».

Нині ж проросійські ЗМІ пишуть, що тоді «великих масштабів протести не набули. Переважна більшість суспільства сприйняла пастирський візит Московського патріарха з натхненням і надією на відродження російсько–українського союзу».

Минулого року від протестів із нагоди приїзду «політика в рясі» відмовилася Українська православна церква Київського патріархату. Натомість тепер УПЦ КП обіцяє «в піку» Кирилові багатотисячну акцію у Києві. Вона буде винятково мирною — хресний хід до пам’ятника князю Володимиру 28 липня, з нагоди державного свята — Дня хрещення Руси–України.

Ореста СЛАВИЧ