А грошей на ремонт нема

14.07.2010

Понад 500 тисяч гривень — кошти підприємства житлово–комунального господарства привласнили непорядні чиновники, використавши комп’ютерне програмування та комп’ютерну базу даних особових рахунків абонентів.

У повідомленні для преси, яку розповсюдила прес–служба Управління СБУ в Луганській області, йдеться про те, що в абонентському відділі цього комунального підприємства використовується комп’ютерне забезпечення, яке дозволяє вести облік стану особових рахунків споживачів та поточних розрахунків за надані житлово–комунальні послуги. Очевидно, працювали у відділі хлопці доволі просунуті в сучасних технологіях. Принаймні достатньо грамотні, аби внести зміни до комп’ютерної бази даних, створивши фіктивний рахунок на неіснуючу юридичну адресу.

У 2008—2009 роках на цей рахунок через ком­п’ютерну програму вони переводили кошти, внесені частиною абонентів за комунальні послуги. Посадовці списували заборгованість з їхніх рахунків, а платникам видавали квитанції невстановленого зразка. Таким чином, за бухгалтерським обліком комунального підприємства, баланс рахунків не порушувався, претензій від абонентів не надходило. Водночас був утворений необлікований грошовий потік, який дозволив посадовцям привласнити понад півмільйона гривень.

Службою безпеки України стосовно посадової особи Луганського міського комунального підприємства порушено і розслідується кримінальна справа за ч. 1 ст. 362 Кримінального кодексу («несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно–обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах, вчинені особою, яка має право доступу до неї»). «Наразі, — зазначається в повідомленні прес–служби Управління СБУ, — встановлюється коло осіб, причетних до протиправної оборудки, а також проводяться заходи щодо виявлення і документування фактів використання аналогічних схем посадовцями інших комунальних підприємств регіону».