Князівське «срібло»

06.07.2010

Минулого уїк–енду на півночі Іспанії, у столиці Астурійського князівства — місті Трасона, відбувся чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное. 12–й за ліком континентальний форум став часом тріумфу німецьких спортсменів, які здобули шість золотих, шість срібних і п’ять бронзових нагород та посіли перше командне місце. Україна ж, представлена 18 веслувальниками, могла взагалі не потрапити в підсумковий результативний рейтинг, якби не єдина нагорода каноїста Юрія Чебана, завойована в останній день змагань. А так, з одиничкою у графі «срібло», наша збірна опинилася на 13–й сходинці разом зі шведами.

Свою нагороду Юрій виборов не на 500–метрівці, яка стала для нього «бронзовою» на Олімпіаді–2008, а на дистанції в 200 метрів. Досі ця дисципліна не була олімпійською, однак уже в Лондоні в нас з’явиться непогана нагода ще раз побачити співвітчизника на подіумі, адже МОК вирішив включити цю дисципліну в перелік олімпійських.

Український каноїст як у кваліфікаційному, так і у фінальному заїзді показав другий час. Цікаво, що у відборі результат Чебана виявився на 0,1 секунди кращим, ніж у вирішальній гонці (40,305 сек.). Хоча й цього показника йому б не вистачило, аби віртуально стати першим. Представник Литви Євген Шуклін показав час 40,031. Третім на спринтерській дистанції виявився росіянин Іван Штиль (40,334).

Великі медальні сподівання фахівці покладали на олімпійську чемпіонку Пекіна Інну Осипенко–Радомську, однак вона зупинилася за крок до п’єдесталу, ставши четвертою в заїзді байдарок очниць–одиночниць на 500 м. Як пояснив «УМ» державний тренер Олександр Літинський, виступ Інни не слід вважати провальним. «Очікувати від спортсмена медалей упродовж чотирьох років не доречно. Інна планомірно готується до виступів на лондонській Олімпіаді й не бажає розкривати карти перед суперниками. Більше того, попередній рік вона не виступала у своїй коронній категорії — була змушена веслувати у двійці та четвірці», — розповідає пан Літинський.

Водночас Олександр Маркович незадоволений виступом байдарочника Олега Харитонова на 200 м. «На минулому континентальному форумі на цій дистанції він був першим, а цього разу не зміг пробитися навіть до головного фіналу, посівши в підсумку лише 16–те місце, — з сумом каже держтренер. — Слід зауважити, що ця дистанція нещодавно теж отримала олімпійський статус. Певно, через це тут суттєво зросла конкуренція».

Сподівався Літинський побачити серед призерів дует–байдарочників Микола Кремер—Сергій Сервуля (200 м). Проте хлопці, перемігши у фіналі В, посіли дев’яте місце. Хоча минулого року на Європі були третіми.

Незважаючи на скромний ужинок, Олександр Літинський вірить, що команда добре підготується до головних стартів сезону — у серпні в Познані відбудеться світова першість.

 

ОВВА!

Спеціально до старту чемпіонату Європи кондитери міста Трасона створили з 300 кг шоколаду цукерку, яка за формою повторює байдарку–четвірку.