Молоді хай почекають

06.07.2010
Молоді хай почекають

Рафаель Надаль демонструє свій черговий трофей. (Фото з сайту daylife.com.)

Попри очікування сенсації, найпрестижніший турнір серії «Великого шолома» виграли досвідчені тенісисти, вже знайомі зі смаком тріумфу в Лондоні. Титул «трав’яного короля» у Роже Федерера впевнено перейняв Рафаель Надаль. Цього разу швейцарцеві й іспанцю не довелося схрещувати ракетки в очній дуелі, але перевага Рафи над усіма опонентами не викликала сумнівів. У п’ятницю перший номер світового рейтингу, вибивши з розіграшу головну надію місцевої публіки — шотландця Енді Мюррея (4) — 6:4, 7:6, 6:4. А в неділю 24–річний уродженець Мальорки записав до свого активу другий тріумф на Уїмблдоні та восьмий— на турнірах «Великого шолома». Надаль у трьох сетах розібрався зі своїм ровесником, чехом Томашем Бердихом (12) — 6:3, 7:5, 6:4. Перший фінал «Великого шолома» в кар’єрі Бердих забезпечив собі виграшем у п’ятницю в серба Новака Джоковича (3) — 6:3, 7:6, 6:3.

Попри впевнену перемогу, іспанець зізнався, що дуже нер­вував у фіналі свого, як виявилося, улюбленого турніру. Тепер же Рафа дозволить собі відпочити на батьківщині з друзями на пляжі, порибалити й пограти в гольф. Чому б і ні? Адже Рафаель продовжує домінування в рейтингу АТР (10745 очок) із пристойним відривом від Джоковича (6905), Федерера (6885) і Мюррея (5155). Троє українців дещо поліпшили свої позиції в першій сотні: Долгополов — 40–й (+3 сходинки), Стаховський — 46–й (+1), Марченко — 68–й (+6).

У жінок же на Уїмблдоні знову тріумфувала «стара» королева. У вирішальному матчі росіянка Віра Звонарьова (21) не спромоглася скласти гідну конкуренцію американці Серені Уїльямс (1) — 3:6, 2:6. Цікаво, що обидві фіналістки визнали, що не продемонстрували свій найкращий теніс. Виходить, Чорній перлині навіть не знадобилося виходити на пік, аби не програти тут жодної партії, здобути четвертий уїмблдонський титул в «одиночці» і загалом 13–й — на «Великому шоломі». За кількістю перемог на лондонській траві 28–річна Серена наздогнала свою легендарну співвітчизницю Біллі Джин Кінг, яка була однією з найкращих у світі у 1960—70–х роках.

В оновленому вчора рейтингу WTA Уїльямс–молодша залишилася на чолі, а її сестра Венус опустилася з другого місця на четверте. Повз неї проскочили вище сербка Єлена Янкович і данка Каролін Возняцьки. Наших співвітчизниць в еліті так само двоє — Олена Бондаренко на 28–й позиції (+2), а Катерина — на 37–й (–1).

Мала шанс відзначитися успіхом на Уїмблдоні й українська юніорка Еліна Світоліна. Але у фіналі парного розряду вони з росіянкою Іриною Хромачовою програли угорсько–американському дуету Бабош/Стефанс — 7:6, 2:6, 2:6. Попри невдачу Еліни на старті одиночного розряду, тренер харків’янки Андрій Луценко зауважив, що гра його підопічної ближче до завершення турніру покращилася, й він сподівається на відновлення Світоліною спортивної форми, яка дозволила дівчині виграти «Ролан Гаррос».

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Великої Британії (Лондон, трава, призові — 13,725 млн. фунтів). Фінали

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 2) — Бердих (Чехія, 12) — 6:3, 7:5, 6:4

Пари. Мельцер/Пецшнер (Австрія/Німеччина) — Ліндштедт/Текау (Швеція/Румунія, 16) — 6:1, 7:5, 7:5

Жінки. С. Уїльямс (США, 1) — Звонарьова (Росія, 21) — 6:3, 6:2

Пари. Кінг/Шведова (США/Казахстан) — Весніна/Звонарьова (Росія) — 7:6, 6:2

Мікст. Блек/Паес (Зімбабве/Індія, 2) — Реймонд/Муді (США/ПАР, 11) — 6:4, 7:6