Холодний душ для боржників

25.06.2010
Холодний душ для боржників

Символ Черкаського водоканалу дядя Вася: «Платіть за воду вчасно!». (Фото автора.)

Повернутися до перевіреного способу боротьби з боржниками за водопостачання та водовідведення вирішили на Черкаському водоканалі. Як показує практика, навіть звернення до суду, реструктуризація боргів або перекриття каналізації злісним неплатникам не дають бажаного ефекту. Відтак до вибивання боргів тут вирішили залучити колекторів. Адже заборгованість черкащан за «водні» послуги сягнула критичної точки — майже 10 мільйонів гривень, що дорівнює двомісячній стовідсотковій проплаті.

Аби ці життєво необхідні кошти повернути в кишеню Черкаського водоканалу, комунальне підприємство уклало угоду з однією з колекторських фірм, пообіцявши їй за успішну роботу 15 відсотків від зібраної суми.

«Для нас це вимушений крок. Адже якщо раніше 95 відсотків проплат за послуги водопостачання та водовідведення були оптимальними для нормального функціонування підприємства, то зараз рентабельним є 110—115 відсотків. Оскільки значно подорожчали коагулянти та реагенти для очищення води, зросли в ціні паливно–мастильні матеріали», — пояснює директор Черкаського водоканалу Сергій Овчаренко.

На підприємстві переконані, що за допомогою колекторів удасться зрушити ситуацію з мертвої точки. Адже тут уже мають досвід такої співпраці. Три роки тому Черкаський водоканал за допомогою колекторів зміг повернути солідну суму своїх боргів.