Право здатися

24.06.2010

Коли припиняєш оборонятися — це означає, що починаєш здаватися. Низка народних депутатів вийшла із групи «Народна самооборона», і «здалася» в нову групу, котру вчора презентував Давид Жванія, — «Народний вибір». Скандально відомий депутат заявив, що наступного тижня в парламенті буде офіційно оголошено про створення депутатської групи.

«Деякі мої колеги продовжують перебувати у полоні старих ілюзій, займаючи неконструктивну позицію, обираючи популізм замість роботи. Така ситуація не влаштовувала тих депутатів нашої фракції, які хочуть працювати задля реформ. Тому ми і створили депутатську групу «Право вибору», — оголосив учора Жванія.

Усі документи вже подано до апарату Верховної Ради. Як розповів нардеп Віктор Шемчук, до групи зголосилося «близько 12 парламентаріїв» (хоча «близько» — це як: 11 з половиною, 12,38 депутата?). У складі — Сергій Василенко, Олександр Омельченко, Катерина Лук’янова, Олег Новіков, Іван Плющ, Сергій Харовський та ін. Кістяком групи стали «тушки» з «Народної самооборони».

Народний депутат із «Самооборони» Тарас Стецьків заявив у коментарі «УМ», що створення групи — «це клоунада і по суті, і по назві». «Вони пішли у більшість — їх банально купили. Когось напряму, а когось посадами або преференціями на майбутні вибори», — обурюється Стецьків. Він переконаний, що група Жванії жодного права вибору не матиме. «Який «вибір», якщо їх просто завербували? Ця група нічого не визначатиме, не буде жодної політики. Так само, як не визначає ні Блок Литвина, ні Компартія. Це дешевий театр, який не матиме жодного впливу на розклад сил у парламенті. Бо є Партія регіонів і є сателіти», — запевняє Тарас Стецьків.

Водночас Давид Жванія вважає, що його група може наростити вплив і знайти собі місце в коаліції. Ба, навіть... потіснити комуністів. «Ми вважаємо комуністів своїми ідеологічними опонентами, а їх участь у коаліції, ліберальній за формою та змістом, нелогічною та деструктивною. Компартія в коаліції є основним ступором швидких і ефективних реформ», — заявив Жванія.

Тим часом партія «Народна самооборона» вчора заявила про припинення існування однойменної групи у парламенті. «Лише недосконалість українського законодавства не дозволяє партії відкликати своїх колишніх представників у парламенті», — нарікають у партії. Екс–голову Новікова та пані Лук’янову виключено з лав партії. «Вчинок людей, яким донедавна повністю довіряли рядові партійці, став серйозним моральним ударом для партії», — заявила вже безголова «Самооборона».

Що ж до фракції «Наша Україна», то опозиційна частина цієї сили сподівається, що після останніх пертурбацій фракція згуртується. «Депутати, які залишилися стояти на своїх принципах, можуть сформувати міцну й добру опозиційну фракцію, — каже Тарас Стецьків. — Сьогодні у фракції є 58 депутатів, які залишаються в опозиції, і 14, які перейшли до коаліції. Ми мусимо виробити хорошу опозиційну стратегію, яка б дала фракції нову якість. Цим шансом треба скористатися».

 

ДО РЕЧІ

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що збитки, завдані парламенту 27 квітня, буде повернуто державі з хабарів, які пішли депутатам–перебіжчикам. За словами віце–спікера, у тих депутатів, що перейшли в коаліцію, цю частину вирахують із заробітної плати. «Ви ж знаєте, що їм доплачують за перехід з опозиції в коаліцію. І при перерахунку їм видадуть квитанцію, що за те, що вони кидалися яйцями або займалися кепськими справами, їм у перші місяці будуть платити менше, ніж традиційним зрадникам», — цитує Томенка «Інтерфакс–Україна». Заступник Литвина передбачає, що питання буде вирішено «полюбовно».