Віктор дав, Віктор узяв?..

24.06.2010
Віктор дав, Віктор узяв?..

Навколо справи Бандери розгорається вогнище пристрастей. (Фото Укрінформ.)

Учора вранці Донецький адміністративний апеляційний суд виніс остаточне рішення за апеляційними скаргами на рішення Донецького адмінсуду, яким було задоволено позов мешканця Донецька, адвоката Володимира Оленцевича. Той просив вважати незаконним указ Президента Віктора Ющенка щодо присвоєння звання Героя України Степану Бандері. Суд у Донецьку — показово, що саме там, — підтримав негативне ставлення Оленцевича до героїзації провідника ОУН на державному рівні.

Сенсації не сталося. «Всі апеляційні скарги залишити без задоволення. Рішення (Донецького окружного адмінсуду. — Авт.) залишити без змін», ідеться в рішенні суду вищої інстанції.

Слухання в цій справі тривали 21 і 22 червня, причому в перший день засідання продовжувалося майже дев’ять годин із шістьма перервами. Апеляційні скарги розглядала колегія суддів на чолі з Любов’ю Василенко. Головуюча повідомила, що до апеляційного суду надійшло 23 скарги від мешканців різних регіонів України, в тому числі від автора указу про Бандеру — екс–Президента Віктора Ющенка, народного депутата від «НУНС» Анатолія Матвієнка, лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока та Степана Бандери–онука.

На перше судове засідання прибули представники Бандери–молодшого — адвокати Роман Орєхов і Сидір Кізін, а також інші апелянти — Ігор Воскобойников, Іван Макар, Василь Сухов, Юрій Шеляженко, Олександр Бесідко та Володимир Кашко. Прийшов, ясна річ, і позивач Володимир Оленцевич.

Наступного дня суд продовжив роботу о 16:00. Коли головуюча відкрила засідання, із 23 апелянтів у залі перебував уже лише один. Інші, в поданих клопотаннях, просили перенести слухання на 25 червня. Але, оскільки не було вказано поважних причин, суд не задовольнив їхніх заяв. Пані Василенко зазначила, що присутність апелянтів не обов’язкова. Тому єдиному авторові апеляційної заяви, до того ж юридично не підготовленому, — Володимирові Кашку — довелося дебатувати з позивачем–професіоналом Оленцевичем. Той у ході так званих дебатів висловив жаль, що сторону опонента захищають зовсім непрофесійні люди й Бандера не отримав належної підтримки в судовій залі.

Коментуючи рішення Донецького адміністративного апеляційного суду у розмові з кореспондентом «УМ», Володимир Кашко зазначив, що він наполягав на проведенні експертизи Закону «Про державні нагороди», але суд відхилив цю пропозицію.

Позавчора суддя Василенко відклала рішення у справі на 23 червня. Воно було прогнозованим.

Нагадаємо, що указ Президента Ющенка «Про присвоєння Степану Бандері звання Героя України» датовано 20 січня цього року. Другого червня суд у Донецьку вперше визнав таке рішення незаконним — на тій підставі, що Бандера не був громадянином України, тож на нього не поширюється дія законодавства про державні нагороди. І ось — другий етап, апеляційний. Схожа справа Шухевича наразі пройшла лише одне коло донецької юстиції.

Але навіть два судові підтвердження не позбавляють легендарного провідника ОУН звання Героя України. Відповідне рішення ще має ухвалити Президент Віктор Янукович. Це для нього буде ще один рубікон, який покаже, чи остаточно «донецький» глава держави відштовхне від себе Західну Україну, чи збереже хоча б якусь наступність у пошануванні героїв визвольної боротьби.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Політолог з боку Януковича — директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв — зазначив у коментарі «УМ», що подібні справи навряд чи мають вирішуватися судовою гілкою влади. «Це не судове питання», — вважає керівник закладу, який є дорадчим органом глави держави.

Відповідаючи на запитання, чи реагуватиме на цю ситуацію Президент, зокрема, чи планує Віктор Янукович скасувати указ поперед­ника, Єрмолаєв не був конкретним: «Я не прогнозуватиму дії Президента. Однак, без сумніву, рішення, пов’язані з державними нагородами, тим більше для історичних осіб — це питання конституційного порядку і державної політики».