Свято для своїх

24.06.2010
Свято для своїх

Блакитні сорочки міліціонерів виднілися кожні десять метрів на столичній вулиці Інститутській — головна ознака того, що цим маршрутом невдовзі має прослідувати персона, охорона якої віднедавна постійно боїться замаху, — Президент України Віктор Янукович. Главу держави запросив Прем’єр–міністр, який учора другий день ударно відзначав стоденку роботи своєї команди. Цього разу — відкритим засіданням Кабінету Міністрів.

 

Чужі на святі життя

На підступах до зали панувала врочиста нервозність: чиновники, референти й помічники крутилися в єдиній швидкісній каруселі. Розгледіти більше не вдалося нікому: вперше за довгі роки до великої зали засідань не пустили журналістів. «Тільки фотографи та телеоператори! — попереджала представниця прес–служби ще на вході. — Немає місця!».

Повірити в це було важко: преси на засіданні було не більше, ніж зазвичай. І якщо ця кількість журналістів чудово поміщається у малій залі, то чому вона не має поміститися у велику? Із цим німим запитанням на вустах акредитовані представники ЗМІ заходили до прес–центру і спостерігали за дійством на великому плазмовому екрані. На ньому можна було побачити тільки те, що візьме в кадр оператор урядової прес–служби. А ставити зайві запитання і милуватися, як вітчизняні чиновники разом із таким же політикумом на ходу вирішують свої питання, преса змоги вже не мала. Найбільше страждали телевізійники: журналісти, які не втратили зв’язок зі своїми операторами, зривали прямі включення — і не могли вчасно повідомити народові про всі величезні успіхи уряду Миколи Азарова.

Команда Президента на Дикому полі

А вони, себто успіхи, є грандіозними. Про це свідчить приємна на дотик і гарно зверстана брошурка російською мовою: «100 дней правительства: стабильность и реформы», яку вчора роздавали всім охочим. Першим розділом у ній — улюблена тема нинішнього Прем’єра. Тобто жорстка і нещадна критика роботи попередниці Юлії Тимошенко. Назагал справедливі тези звинувачень нагадують мантру на тему, що до приходу команди Януковича—Азарова на цій території взагалі не існувало життя.

У заслугу своїй команді пан Азаров, як, утім, і його опонентка, ставить закінчення економічної кризи на Заході, яке пожвавило ринки збуту української металопродукції. І активізувало роботу донора українського бюджету та каталізатора економіки.

Виріж, збережи — і покажи Прем’єру в кінці року!

У задумах урядовців — масштабні, вражаючі та всепоглинаючі проекти. Кабмін обіцяє відродити в Україні будівельний бум: насамперед, житла. До кінця року мають таки здати три станції столичного метро. Наступного року — почати будувати нову лінію «Троєщина — Осокорки». У зоні уваги — мости, зокрема Дарницький через Дніпро у Києві, електростанції — Ташлицька, Дністровська.

Дербюджет виділить понад 10 млрд. державних коштів на проведення Євро–2012. Разом із недержавними інвестиціями сума становитиме 19 млрд. Стадіони у Києві і Львові мають бути готові у липні і вересні 2011 року, загалом збудуть 450 інфраструктурних об’єктів.

Україна прагне вступити в зону вільної торгівлі з ЄС, підписати угоду про асоціацію і — таки домовитися про безвізовий режим! Уряд обіцяє залучити європейські кошти для модернізації ГТС. Але головне, громадян врятують від різкого зростання вартості послуг ЖКГ.

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ,
Ольга БОНДАРЕНКО

 

Економіка, яку збудував МЯА

Тож, на думку Прем’єра, за сто днів команда «регіоналів» досягла:

— зростання ВВП за січень–травень на 6,1% (не згадано про головну причину такого успіху: торік ми мали спад 15%)

— зростання товарообігу у травні на 1,5% (обставини ті самі...)

— перегляд газових контрактів із Росією. Зниження ціни газу на 100 доларів за тисячу кубометрів (не згадано про поступки щодо базування ЧФ Росії)

— зростання промислового виробництва за п’ять місяців на 12,6% (також не згадано про торішній спад, який забезпечив високу цифру)

— зростання мінімальної зарплати — за п’ять місяців збільшення на 7%

— зменшення заборгованості із зарплати на 200 млн. грн.

— договір про будівництво двох блоків Хмельницької АЕС (за кадром залишилися неперевірені реактори та непрозора схема обрання підрядника)

— розробка Бюджетного і Податкового кодексів (проти яких виступає громадськість і які закликав переробити навіть Президент Янукович)

— ухвалення бюджету на 2010 рік (розмір бюджетного дефіциту коливається від 5—6% за урядовими підрахунками до 18—25 — за експертними)

— збільшення прожиткового мінімуму, доплати лікарям, вчителям.

 

СЛОВО ГАРАНТУ

Видатки на відсотках і десятка з поясами!

Президент Віктор Янукович невдоволений дітищем Азарова — Податковим кодексом. «Він не має достаньої підтримки у парламенті», — прийшовши в гості до свого соратника по партії, Віктор Федорович не став демонструвати підвищену люб’язність, а суворо, по–шахтарськи, сказав, що працювати можна було б і краще. На думку глави держави, кодекс має пройти ще цілу низку експертиз — і тільки тоді потрапити у парламент.

«Податковий і Бюджетний кодекс неможливо збалансувати з першого разу. Прошу, працюйте, готовий із вами бути поруч», — багатообіцяюче і доволі ласкаво звернувся Янукович до Миколи Азарова, але для чогось стиснув кулак. Злі язики одразу заявили, що Федорович незадоволений тезами про обкладання податком багатих, які дозволив собі Микола Янович.

Деякі речення у заготовленій промові Президента були надто довгими, і Віктор Федорович відверто страждав, вимовляючи з тривалими паузами важкі слова. «Кадрова політика не відповідає тран..., транс... трансформаційній політиці у державі», — відтворював він написане, водночас втрачаючи настрій. Іноді складалося враження, що часу, аби ознайомитися з текстом власної доповіді, Президент не мав.

Наслідком цього став цілий букет фірменних ляпів від Януковича, якими він учора збагатив колекцію своїх шанувальників. Насамперед, розповідаючи про бюджет, гарант Конституції сплутав «податки» і «видатки» (бюджетні), чим немало повеселив зал. Адже фраза — «Ми запланували замалі податки з бюджету...», виглядала напрочуд двозначно, хоча потім Президент і виправився. Згодом Віктор Федорович поміняв місцями «відсотки» і «десятки». І наприкінці короткого спічу ще раз викликав пожвавлення, мовивши замість «затягти паски» — «підтягнути» їх.

 

НІЧОГО ОСОБИСТОГО

Або в ешелон, або у відставку...

Президент Віктор Янукович під час засідання регіонального комітету економічних реформ у Запоріжжі публічно розкритикував роботу віце–прем’єра Віктора Тихонова.

«Ви продовжуєте зі мною грати... Я в останній раз попереджаю вас особисто, Вікторе Миколайовичу, і всіх, хто з вами їздить у цьому ешелоні — за 2–3 дні приїжджайте в регіон, розглядайте питання на місці, у тому числі і перспективні питання розвитку та впровадження інвестиційних проектів», — заявив Президент.

Нагадаємо, раніше Віктор Тихонов виступав за федералізацію України, натомість Віктор Янукович не поділяв таку позицію. Однак через деякий час і сам чиновник відмовився від цієї ідеї, наголосивши, що Україна таки не готова до її реалізації.

 

КОНФУЗ

«Яка ще така Акімова?!»

Охорона будинку уряду вчора була явно не готовою до такої величезної кількості запрошених. Один із прапорщиків, який перед рамкою–металошукачем відокремлював «віпів» від простих відвідувачів, виявив політичну недалекоглядність: не впізнав першого заступника адміністрації Президента Ірину Акімову. Яка, до речі, є неформальним куратором Кабінету Міністрів від Президента Януковича. Охоронець зупинив її перед «рамкою» і почав вимагати документи — і водночас злегка відтиснув високу гостю вбік, звільняючи прохід більш впізнаваній персоні — міністру МНС Нестору Шуфричу. Останньому співробітник охорони чемно козирнув. Не впізнали, до речі, працівники Кабміну і багатолітнього голову Національного банку Володимира Стельмаха.

 

САМОКРИТИКА

Дах дірявий, підлога провалилася, а посередині — Азаров!

Прем’єр скромно оцінює успіхи свого Кабінету і цитує Сталіна

На прес–конференції, що відбулася напередодні, Прем’єр–міністр Микола Азаров виступив у стилі, вельми популярному за часів його молодості, — самокритики. Глава уряду дав дуже скромну оцінку своїм досягненням у царині реформування економіки. «Я ж не перший раз працюю в уряді, ми завжди незадоволені своєю роботою, — мовив Прем’єр. — У цілому я задоволений тим, як міністри ставляться до своїх завдань. Моя оцінка як керівника Кабміну — задовільно».

Обсяг роботи, яку доведеться ще виконати, Микола Янович охарактеризував дуже образно. «Ви уявіть ремонт у квартирі, — лякав він запрошену пресу. — Можете уявити, які величезні труднощі і проблеми. А й не можна далі так жити у невідремонтованому домі: дах дірявий, підлога провалилася, все тече».

Сто днів для міністрів Азарова пролетіли, як вважає, Прем’єр, мов одна мить. Тобто чиновники цих днів і не помітили. Тож Микола Янович справедливо хвилюється: а чи помітила їх країна? Прем’єр замислився і буквально за мить знайшов правильну відповідь: «Сподіваюся, що помітила...». Понад таку цілковиту гармонію, пан Азаров стовідсотково переконаний, що сто днів, які він провів у кріслі очільника уряду, вселили у людей впевненість. І не абияку упевненість, а чітке переконання, що всі ми знаходимося на правильному шляху.

Налаштувавшись на хвилю глобального позитиву, Прем’єр зупинитися вже не міг. «За травень уперше за останні роки товарообіг у нас зріс на 1,5%. Це означає, друзі мої, що жити стало веселіше, жити стало краще», — мовив Азаров. Сподіваємося із вченням Фрейда сказане не має нічого спільного, але таким чином Микола Янович — спеціально чи ні — повторив знамениту фразу Йосипа Сталіна, яку той виголосив напередодні великих репресій.

Для шанувальників солодкого Прем’єр приготував інший експромт: «Не можна сказати, що ми всім цукерки роздаємо. Податковий кодекс не роздає цукерки, він створює прості і зрозумілі умови для провадження бізнесу». Натомість для вкладників банку «Надра», які хвилюються про свої заощадження, Микола Азаров приготував ще загадковішу обіцянку: «Це питання буде вирішено на 100%. Можете в цьому не сумніватися». Присутнім залишилося здогадуватися: Прем’єр таким чином підтвердив розповсюджену за кілька днів до цього інформацію, що банк таки ліквідують, чи має на увазі, що держава рятуватиме «Надра» з усіма «закопаними» в ньому рахунками фізичних і юридичних осіб.