Люстрація для «патріотів»

23.06.2010

Коментуючи позавчора на прохання власкора «УМ» останні заяви свого колишнього колеги з першого ешелону посадових борців із корупцією — екс–очільника МВС Юрія Луценка — про валізи грошей у парламенті, за допомогою яких знову «стимулюють» перехід депутатів до правлячої коаліції, колишній голова СБУ Валентин Наливайченко каже: замість подібних політичних реляцій від професіоналів очікують реальних заяв до правоохоронних органів. Наливайченко нагадав, що за часів його керівництва СБУ про «тару» для доларів у кабінетах хабарників не лише говорили — суддю Зварича з «розфасованими і підписаними мішечками» тоді затримували «на гарячому».

«Стосовно ж корупції у парламенті, то, певно, всі пам’ятають оприлюднені мною минулого року факти порушень законодавства чотирма народними депутатами, — сказав пан Валентин. — Який із того був толк? Проти себе отримав одразу 24 судові позови. Причому наші напрацювання служителі Феміди практично не брали до уваги: мовляв, це ваші оперативні матеріали, а де рішення судів? Та звідки ж таким рішенням узятися, коли, потрапивши до депутатського «колгоспу», ці люди впевнені в тому, що проти них навіть кримінальну справу ніколи не порушать. Тоді ж також усе звелося до виступу Генпрокурора, котрий змушений був лише констатувати відсутність порушених проти згаданих фігурантів кримінальних справ. А тепер уявіть собі розчарування чесних співробітників міліції та СБУ, котрі роками з ризиком не лише для власної кар’єри документують діяльність корупціонерів із депутатськими значками, а на виході одержують «зеро» — повний нуль».

На зустріч із полтавськими журналістами Валентин Наливайченко прийшов із місцевими активістами патріотичного, власне, національного руху. Тобто націоналістів собі в союзники Наливайченко бере не лише на Заході України, а й у Центрі.

Парадоксально, але факт: серед близьких соратників керівних українофобів полтавської мерії також є «оунівці» та інші пригодовані владою «націоналісти», котрих використовують для «одобрямсу» її сумнівних «витівок». Неважко здогадатися, що подібні «патріоти» потягнуться й до нового громадського руху. Чи вирізнятимуть їх у Наливайченковому «Оновленні країни» і як, власне, протистоятимуть подальшим спробам дискредитації патріотичного середовища його «заклятими друзями»?

Відповідаючи на це запитання «УМ», попередній очільник СБУ наголосив: йому, можливо, як нікому іншому відомо, «хто дискредитував патріотичне середовище та в чому причина сьогоднішньої розпорошеності відповідних політичних сил і громадських організацій». Саме тому, на переконання Валентина Наливайченка, «без люстрації в патріотичному середовищі неможливо відродити довіру людей». Причому про це мусять у першу чергу пам’ятати ті «дискредитовані політикани, котрі надумають знову кудись вступати». Мірилом же готовності до співпраці з тими чи іншими політичними силами для «ОК», за словами її провідника, стане визнання, що базою їхньої діяльності мають бути «не стільки риторика та міфологеми, скільки конкретні справи й відповідальність за виконання реальної програми».

А взагалі лідер ініціативи «Оновлення країни» приїздив до Полтави, щоб, за його словами, залучити до написання програми такого оновлення якомога більше пересічних громадян. Адже попередня практика продукування програм суто «штабними» політтехнологами призвела до того, що під «вивіскою» відомої політичної сили до влади, скажімо, в Полтаві «прийшла банда, яка забирає у підприємців їхній бізнес». Такий висновок Наливайченко зробив після зустрічі з місцевими представниками малого бізнесу, котрі заробляють на життя родин торгівлею на ринках. І пообіцяв їм найбезпосереднішу юридичну підтримку з боку «ОК».

Ще однією конкретною справою цієї громадської організації у Полтаві стане дієва турбота про збереження будинку родини Скрипників, у якому народився перший український православний патріарх Мстислав (про перетворення тієї історичної споруди на руїну «УМ» розповідала вже неодноразово).