Голос «Колоса»

23.06.2010

Навряд чи більшість шанувальників спорту зможе відповісти на таке запитання: що об’єднує призерів Пекінської олімпіади Василя Ломаченка, Наталю Добринську, Ольгу Коробку та Василя Федоришина? Однак відповідь проста. Всі перелічені зірки українського спорту є членами фізкультурно–спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України. Минулої суботи в Будинку профспілок це поважне товариство підбивало підсумки минулої п’ятирічки.

«Попередні п’ять років ми працювали в умовах нестабільної політичної ситуації, економічної кризи, проте в своїй роботі продемонстрували позитивні результати. Імена «колосовців» вписані золотими буквами в історію олімпійського руху», — каже голова Центральної ради товариства Анатолій Усенко, відзначаючи неабиякий успіх вихованців ФСТ на Олімпіаді–2008. Керівництво товариства пишається тим, що доклало руку до підготовки олімпійських призерів, і запевняє, що цей успіх став можливим насамперед завдяки функціонуванню дитячо–юнацьких спортивних шкіл на селі. Цей проект «Колос» започаткував 20 років тому.

Проте через брак коштів працює лише 102 спортивні школи, які охоплюють 2 відсотки сільської молоді. «Згідно з програмою уряду на 2010—2012 роки, відкриття ДЮСШ планується в кожному селі, однак через недофінансування цей процес стоїть на місці. До того ж останнім часом закрито 27 таких установ, — бідкається з приводу мізерного фінансування сільського спорту Анатолій Усенко. — Вважаю, поки представники комерційних структур, які зайняті в АПК, не повернуться обличчям до сільського населення, чекати позитивних змін на селі не варто».

Голова ради вірить, що це явище тимчасове, і сподівається на співпрацю з новою владою. Делегати з’їзду звернулися по підтримку до Президента Віктора Януковича, підготувавши відповідне звернення.

Хай там як, але у свої 60 років «Колос» зупинятися не збирається. Уже завтра в Скадовську стартує другий тур Всеукраїнських літніх сільських спортивних ігор, участь у яких візьмуть більше двох тисяч юнаків і дівчат — спортсменів із сільської місцевості.