Вітаємо, Ваша Величносте!

23.06.2010
Вітаємо, Ваша Величносте!

Серена Уїльямс потішила глядачів перемогою в першому раунді на Центральному корті. (Фото Рейтер.)

Серед усіх змагань серії «Великого шолома» турнір на траві в Лондоні завжди відзначався сталим порядком — традиції в Британії поважають. Скажімо, тут неодмінно дотримуються обов’язкового дрес–коду для гравців — вбрання винятково білого кольору. Глядачам на трибунах подають порції частування рівно з десяти полуниць — нехай і за фантастичну як для нас ціну. Ідеально підстрижений газон на 20 кортах готують спеціально до Уїмблдонського турніру, і, аби траву не видзьобали голуби, організатори наймають спеціальних яструбів. А щоб відлякувати лисиць, корти обгородили колючим дротом.

Але є на нинішньому Уїмблдоні родзинка. І це не рекордний в історії призовий фонд. За традицією, при вході на Центральний корт тенісисти вклоняються в бік королівської ложі. Щоправда, там рідко хтось сидить — хіба на фінальні матчі забіжить якийсь із принців, аби роздати призи. Королева ж Великої Британії Єлизавета ІІ не заглядала сюди 33 роки! І ось нарешті завтра Її Величність — уперше з 1977 року — сподіваються побачити у VIP–ложі. Очікують, що королева стежитиме за матчем свого підданого, який найкраще вміє грати в теніс, — Енді Мюррея. Аби зробити Єлизаветі ІІ приємне, шотландець мав учора здолати в першому колі чеха Яна Гаєка.

У понеділок же чемпіонат ледь не почався з сенсації. Перший номер світового рейтингу, швейцарець Роже Федерер, лише неймовірними зусиллями зміг переломити хід двобою із колумбійцем Алехандро Фальєю — 5:7, 4:6, 6:4, 7:6, 6:0. Такий же подвиг довелося здійснити й уродженцеві Луганщини Миколі Давиденку. Представник Росії, сіяний під сьомим номером, переміг південноафриканця Кевіна Андерсона з рахунком 3:6, 6:7, 7:6, 7:5, 9:7. Також лише в п’яти партіях зумів виграти в бельгійця Олів’є Рохуса серб Новак Джокович (3). Їхній матч на Центральному корті завершився у світлі прожекторів близько півночі, чого раніше ніколи не траплялося.

У підсумку, в перший день турніру постраждало аж шестеро сіяних: хорвати Чилич (11) і Любічич (17) програли німцеві Майєру та поляку Пршисяжному відповідно, швейцарець Ваврінка (20) — узбекові Істоміну, іспанець Робредо (30) — австралійцю Лущаку, а італійка Ск’явоне (5) — росіянці Душевіній.

Українців же найбільше засмутила поразка Катерини Бондаренко (34–й номер посіву) угорці Греті Арн — 6:7, 6:3, 3:6. Так само, як і Катя, два матч–боли відіграла в дуелі з німкенею Крістіною Барройс киянка Марія Коритцева, однак теж змушена була капітулювати — 3:6, 4:6. Відтак серед наших жінок–одиночниць продовжує боротьбу лише Олена Бондаренко (28), яка на старті не без проблем упоралася із британкою Кеті О’Брайєн — 6:3, 6:7 (10:12), 6:4.

Лідерка рейтингу WTA Серена Уїльямс учора без проблем здолала португалку Мішель Ларшер Де Бріто — 6:0, 6:4.

Учора ж стартові матчі провели троє наших чоловіків. О 14.00 за київським часом на корті №11 донеччанин Ілля Марченко бився з німцем Міхаелем Беррером і взяв гору — 6:3, 7:5, відмова суперника. Марченко — дебютант Уїмблдону, і, відповідно, у другий раунд такого турніру він вийшов уперше в кар’єрі. А ось Сергій Стаховський на 18–му майданчику безуспішно протистояв американцеві Сему Кверрі (18) — 6:7 (4:7), 3:6, 1:2, відмова українця.

Наймолодший із наших, 21–річний Олександр Долгополов — також дебютант Уїмблдонського турніру, почав зустріч зі швейцарцем Марко К’юдінеллі о 16–й годині. І через 90 хвилин вигравав 6:4,6:3... Матч першої ракетки України закінчився після здачі цього номера «УМ» до друку.