Шлюбні ігрища журналістів

22.06.2010
Шлюбні ігрища журналістів

Принцеса Вікторія та Даніель Вестлінг.

Три найбільші світові інформагенції — «Ассошіейтед пресс», «Рейтер» і «Франс пресс» — відмовилися висвітлювати весілля шведської принцеси Вікторії та її особистого тренера Даніеля Вестлінга. Агенції влаштували демарш на знак протесту проти необґрунтованих, на їхню думку, обмежень, накладених королівською сім’єю Швеції на пресу.

Королівський двір оголосив кількагодинне ембарго на поширення відеоматеріалів про шлюбну церемонію за межі Швеції. Такий підхід обурив агентства «Рейтер», AP та AFP. У їхній спільній заяві зазначено, що весілля спадкоємиці шведського престолу — подія світового масштабу, і накладення навіть невеликих обмежень на її висвітлення є утиском свободи преси. Відтак дві британські та одна французька агенції визнали неможливим для себе передавати будь–які матеріали про весілля, навіть фото і текстові замітки.

Штрейкбрехером виступила німецька агенція DPА. За її даними, принцеса Вікторія і Даніель Вестлінг повінчалися у Стокгольмському соборі 19 червня за присутності тисячі гостей, серед яких були президенти Фінляндії та Ісландії.

Трохи раніше місцева преса писала, що батьки 36–річного інструктора з фітнесу — працівник соціальної служби та поштарка, а серед пращурів Даніеля є шведські й фінські солдати, селяни й ковалі, політики, придворні при королівському дворі і навіть мешканка Москви. Після укладення шлюбу з Вікторією Вестлінг отримав титул принца і герцога Вестер’єтландського.a