Рука вам у поміч

22.06.2010
Рука вам у поміч

Португалія — Північна Корея: це навіть не Аргентина — Ямайка. (Фото Рейтер.)

Бразильці позавчора стали другою командою, яка достроково забезпечила собі квитки до «плей–оф», набравши шість очок у двох турах. І саме гра п’ятиразових чемпіонів світу викликає найбільше похвал на тлі решти учасників «мундіалю». Виправилися вчора і «європейські бразильці» — команда Португалії принизила, здавалося б, непоступливу збірну КНДР. А італійці наразі й близько не нагадують команду, що є чинним чемпіоном планети.

 

Бенефіси бразильців з обох боків Атлантики

Найсерйозніші наміри здобути шосту чемпіонську зірочку, яка в разі успіху засяє над емблемою національної федерації, красномовно засвідчив Луїс Фабіано, коли позавчора ввечері святкував перше взяття воріт збірної Кот–д’Івуар. Нападник «Валенсії», вколотивши м’яч у ближню «дев’ятку» Бубакара Баррі, на пальцях показав, що шостий трофей — не за горами. А от другий свій м’яч у ворота «зелених» Луїс забив вигадливо, але зовсім не по–джентльменськи — обігравши чи не весь захист суперника за допомогою рук. Фабіано двічі підіграв «забороненою» частиною тіла, але французький арбітр проігнорував такі трюки бразильця.

Надалі ж покласти на лопатки смертельно поранених «слонів» було не складно — колишній півзахисник «Шахтаря» Елано забив третій м’яч Бразилії у матчі та свій другий на турнірі. Команда з Берега Слонової Кістки, у складі якої з перших хвилин грав Дідьє Дрогба, спромоглася тільки на гол престижу. Красивого удару головою завдав якраз капітан африканців.

До нічиєї «слони» були далекими, зате дещо підкосили кадровий потенціал «пентакампеонів». Елано — травмували, а Кака — спровокували на «неспортивну поведінку», за що той отримав другу жовту карту й автоматичне вилучення. Тепер хавбек «Реалу» пропустить третій матч у групі, який утім для Бразилії нічого не вирішує. А все чому? Бо поставив лікоть на шляху знервованого Абдул Кадера Кейта, котрий біг на «розборки». Півзахисник «Галатасараю» упав, тримаючись за обличчя, хоча напоровся на лікоть грудьми.

Після поєдинку з бразильцями керівництво КНДР, схоже, повірило в міцність своєї футбольної збірної й вирішило вперше в історії показати гру чемпіонату світу в прямому ефірі. Однак навіть у страшному сні Кім Чен Ір не міг уявити, що побачить його народ по телевізору. Португальці під дощем у Кейптауні просто познущалися над північнокорейцями, відправивши у ворота Рі Мен Гука сім «сухих» м’ячів. Свято «живого» футболу, яке в Пхеньяні запланували для своїх громадян, учора перетворилося в оплакування збірної КНДР. Мабуть, тоталітарні керівники жорстоко покарають винних.

Слід додати, що у протокол на матч з «європейськими бразильцями» було внесено прізвища всіх 23 гравців збірної КНДР, які прибули до ПАР. Інформація про зникнення з розташування команди чотирьох футболістів минулого тижня виявилася помилковою. Представник ФІФА визнав, що саме їхня організація ввела в оману журналістів, допустивши технічну помилку в протоколі на матч зі збірною Бразилії. Тоді в заявку потрапили прізвища лише 19 гравців з півночі Корейського півострова, що й стало приводом для різного роду вигадок.

Де ж ти, Італіє?

Збірна Італії, всупереч прогнозам, не змогла розбагатіти на три пункти навіть після двобою зі скромними новозеландцями. Підопічні Марчелло Ліппі другий матч поспіль на «мундіалі» змушені були наздоганяти опонента. І вдруге пропустили після «стандарту». Уже в дебюті італійців боляче вколов представник австралійського клубу «Голд Кост юнайтед». Шейн Смелц із близької відстані переправив м’яч у ворота Федеріко Маркетті (щоправда, у момент останнього пасу після виконання штрафного удару Смелц забігав в офсайд). Воротар «Кальярі» змінив на останньому рубежі травмованого Джанлуїджі Буффона, який через проблеми зі спиною вибув із строю мінімум днів на десять — у Джиджи виявили грижу міжхребцевого диска.

Проте, здається, не останній рубіж — головна проблема «Блакитної ескадри». Найбільше чемпіони світу 2006 року потерпають від беззубої атаки та експериментів керманича збірної, до яких ніяк не можуть призвичаїтися підопічні. «Більшість гравців діють не на своїх позиціях, що призводить до додаткових помилок та вносить плутанину», — скаржиться «ювентієць» Клаудіо Маркізіо.

Тому не дивно, що чемпіони світу наразі поповнюють свій гольовий багаж лише завдяки подарункам долі. Відкрити лік голам на турнірі італійцям допоміг страж воріт парагвайців, а врятувати честь мундира в матчі з «усіма білими» «ескадрилья» Ліппі змогла завдяки арбітру. Карлос Батрес із Гватемали призначив сумнівне пенальті у ворота острів’ян — насправді Де Россі більше симулював, ніж його тягнули за футболку.

Тепер один із двох квитків до «плей–оф» апеннінці розіграють в останньому матчі групового етапу з дебютантами «мундіалю» — словаками. А найбільш достойними кандидатами на першу путівку від групи F виглядають парагвайці. Підопічні Херардо Мартіно розібралися зі збірною Словаччини легко і невимушено, можна сказати, навіть, без бою. Напівпорожній стадіон у Блумфонтейні став свідком лише двох ударів слов’ян по воротах суперника упродовж 90 хвилин ігрового часу.