Хліб не лише насущний, а й кримінальний

19.06.2010

На Волині сталася ще одна резонансна подія — під варту взято директора Луцького КХП №2. Як розповів заступник прокурора області Анатолій Хомич, він підозрюється у розкраданні державного майна на суму 35 мільйонів гривень. На цьому підприємстві виявлено нестачу зерна саме на таку суму. Восьмого червня порушено кримінальну справу, хоча нестачу виявлено набагато раніше, коли в область надійшов акт інвентаризації контрольно–ревізійного відділу Західного регіону Держматрезерву, в якому вказувалося про нестачу зерна. Перед цим була інформація, що директор КХП №2 зерно продав, а гроші поклав собі в кишеню.

Навряд чи можливо було провернути таку операцію без надійного «даху» в столиці. Тому наразі перевіряють причетність інших осіб до цієї оборудки. Люди, наближені до коридорів влади, кажуть, що й раніше подібні випадки теж мали місце, але їх покривали столичні чиновники. Прокуратура каже, що аналогічних справ про розкрадання держмайна в області не було. Хоча на початку дев’яностих на Волині був випадок, коли безслідно зникли кудись вагони із зерном. Може, діють ті самі схеми?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

І ще про дражливу тему, пов’язану з хлібом. Спочатку мешканці Луцька побачили нові цінники на найпопулярніших сортах хліба: паляниці подорожчали в середньому на 15 відсотків. Влада миттєво відреагувала на це, зібравши хлібопекарів на нараду в облдержадміністрації, на якій останні виправдовувалися й пояснювали здорожчання зростанням закупівельних цін на борошно. Чиновники стояли на своєму: підвищувати ціну немає жодних підстав, а зерна в засіках області цілком вистачить до нового врожаю. Антимонопольники, у свою чергу, розкритикували пекарів за те, що ті не шукають дешеве борошно, а купують у комерційних структур дороге. Поговорили та й розійшлися, а цінники у крамницях не змінилися — хліб таки подорожчав.