Урок на колесах

19.06.2010
Урок на колесах

Оглянути визначні місця Кіровограда тепер можна просто з вікна тролейбуса. Для жителів та гостей міста віднедавна працює екскурсійний тролейбусний маршрут. Розвивати туристичний потенціал міста в такий спосіб спало на думку керівництву однієї з туристичних фірм Кіровограда. Ідею підтримали у відділі культури і туризму міської ради. Транспорт для екскурсій надаватиме міський тролейбусний парк.

На перший погляд екскурсійний тролейбус — зовсім як звичайний, хіба що трохи новіший. Проте за детального розгляду стають помітні незвичні атрибути: замість номера маршруту — напис «екскурсія», а замість кондуктора — професійний екскурсовод.

Учити історію з вікна тролейбуса першими спробували молодші школярі однієї з кіровоградських шкіл. Екскурсія починається із символічного місця — фортеці Св. Єлисавети, звідки й розпочалася історія сучасного Кіровограда. Далі за маршрутом — історичний центр міста, головні вулиці й найбільша площа. Навіть спеціальні зупинки передбачені: біля пам’ятника «Катюші», наприклад, спеціально облаштували екскурсійний майданчик. Тут діти вперше за поїздку виходять із тролейбуса — послухати про Другу світову. Усього ж екскурсія триває близько години. «На нашому маршруті багато визначних місць, з яких можна дізнатися про історію Кіровограда, — розповідає екскурсовод Тетяна Зайцева. — А чим більше кіровоградці знатимуть історію міста, тим більше будуть його любити».

Директор турагентства–організатора Валерій Попов розповідає: проїхатися таким тролейбусом зможуть усі бажаючі: школярі, гості міста, офіційні делегації. І навіть на весіллі такий транспорт може стати в нагоді: поки молодята після РАГСу фотографуватимуться, гості тим часом можуть милуватися визначними місцями Кіровограда.

Ціни на екскурсії доступні кожному, запевняють організатори. Анатолій Голованов, директор компанії, яка завідує міським тролейбусним депо, пояснює: рентабельність цього маршруту практично нульова: «Машини для всіх екскурсій, особливо для діток, ми надаємо за мінімальні кошти. А для пільговиків (наприклад, вихованців інтернату) транспорт і взагалі буде безкоштовним». Екскурсійна програма з професійним екскурсоводом обійдеться дорожче, проте, як запевняють у турагенції, ціни будуть цілком демократичними. Усього ж тролейбус може прийняти «на борт» за один раз близько 40 пасажирів.

У подальших планах — розробити тематичну екскурсію для школярів, пов’язану із вивченням Правил дорожнього руху. Головна ж мета організаторів — зробити тролейбусні екскурсії туристичною визіткою міста.

Маргарита ДИМИТРОВА