Податки щезають опівночі

19.06.2010

«Революційний» і «суперпрогресивний» Податковий кодекс уряду Миколи Азарова, який позавчора у першому читанні підтримала Верховна Рада 247 голосами, може виявитися великим обманом і масштабною фальсифікацією. Співставивши варіант, який представляв у Кабміні міністр фінансів Федір Ярошенко, із документом, що його підтримали депутати, експерти виявили низку суттєвих відмінностей. Останній варіант кодексу ревно захищає права вітчизняних олігархів та просто багатих українців і водночас витискає соки з пересічних громадян.

Найбільша інтрига — буквально у ніч перед голосуванням з проекту закону щез податок на нерухомість. А ще в понеділок Прем’єр Микола Азаров патетично розповідав журналістам про соціальну справедливість свого Кабміну: «Якщо житлова площа квартири більш ніж 300 квадратних метрів, а площа будинку — понад 500, то податок буде більшим у кілька разів». Аналітики, щоправда, поставились до заяви скептично: хатинки більшості слуг народу, які, власне й голосують, підпадають під збільшені податки. І як у воду дивилися! «Найсмішніше, що у пояснювальній записці ця норма є, а в тексті документа — вже немає», — сказав «УМ» експерт Школи політичної аналітики при Києво–Могилянській академії Сергій Кисельов.

Напівправдою виявилася заява Микола Яновича, що ПДВ у нас спочатку знизять з 25% до 20%, а потім цифра щороку зменшуватиметься на один відсоток — до 17%. Виявилося, що пільгова ставка ПДВ діятиме тільки з 2012 до 2014 року, а потім її знову піднімуть до 20%. Але найцікавіше, що насправді не така вона вже й пільгова. Де–юре, ми платитимемо двадцять відсотків, але при цьому зростуть ставки місцевих податків: міських на 2%, районних — на 3%. «У сумі отримаємо ті самі 25%», — стверджує Кисельов.

Вилучено й норму про збільшене оподаткування фізичних осіб, які мають дохід понад 50 тис. грн. щомісяця, у розмірі 17% (замість стандартної ставки 15%). Ніби і невеликою виглядала різниця, але заможні українці не погодилися платити державі зайві крихти. І влада слухняно пішла назад. «Безсумнівно, це лобіювання інтересів власників шикарної нерухомості та великих доходів», — вважає експерт. Грою в одні ворота виглядає й норма оподаткування інвестицій: чим більша сума, тим вищою є пільга. Тобто у виграші будуть великі підприємці.

Натомість малому бізнесу переконливо пояснили, хто в хаті господар. До категорії підприємців–«спрощенців», які платять єдиний податок 200 грн. щомісяця, вже не потраплять юристи, бухгалтери, аудитори, рекламісти тощо — всього десять категорій. Перелік пільговиків, які платили 6% податку щомісяця, збідніє одразу на 20 категорій: обмін валют, оренда нерухомості тощо.

Дуже примарно оцінюють аналітики шанс отримати податкові канікули. «Максимальний грошовий обіг — 300 тис. грн. у рік, але підпадають під цю пільгу тільки побутові послуги. А перелік послуг, які можна вважати побутовими, затверджує Кабмін. І це створює ґрунт для корупції, — каже Сергій Кисельов. — Ініціативу інших сковує обмеження 100 тис. грн. у рік або трохи більше 8 тис. щомісяця, — дуже і дуже мало».

Натомість приватних підприємців таки змусять платити збір у Пенсійний фонд, що нівелює суть самої системи спрощеної процедури.

Уряд «регіоналів» вирішив посилено оподаткувати вдів і вдівців, а також багатодітні родини. Перші збідніють на 95 гривень щомісяця, а сім’ям із трьома і більше дітьми пільгу в оподаткуванні скоротять удвічі, і вони втратять близько 190 гривень. Зовсім не зайві кошти для таких родин. «Кодекс фіксує також перекос, за яким нетрудові доходи — спадщина, виграші в лотерею, депозити тощо — оподатковуються за нижчою ставкою, ніж трудові, — каже експерт. — І це дає простір для махінацій». Депозити, до речі, оподатковуватимуть із 2013 року за ставкою 5%.

Цікаво, що Податковий кодекс Миколи Азарова фактично узаконює гральний бізнес — і навіть передбачає для нього певні пільги. Щоправда, у підзаконних актах Кабміну, але видати їх для нинішнього уряду не проблема. Водночас значно зменшується ставка податку на ввезення старих — понад вісім років — автомобілів. «Є велика загроза, що Україна знову перетвориться на звалище поношених автомобілів», — каже Кисельов.

Попри численні заяви про монолітність команди Януковича—Азарова, положення Податкового кодексу аж ніяк не узгоджуються з іншими документами, скажімою, програмою економічного розвитку, передвиборчою програмою Віктора Януковича. «Скажімо, ПДВ наступного року зніматимуть за ставкою 20% (фактично 25%), хоча Президент обіцяв, що буде 17%», — підсумовує Сергій Кисельов.

 

РЕАКЦІЯ

До суду цей кодекс!

Член парламентського бюджетного комітету Павло Жебрівський («НУНС») вважає новий Податковий кодекс бомбою під економіку України. «Там закладено норми, які вигідні владі, — каже нардеп. Виходить, що бізнес у нас — для податкової, а не податкова для бізнесу. Відтепер працівники ринків будуть змушені купувати касовий апарат. Це ті півтора мільйона бізнесменів, про яких так дбає Партія регіонів».

Депутат від БЮТ Сергій Терьохін заявив, що група депутатів оскаржуватиме ухвалення кодексу Верховною Радою у Вищому адмінсуді. Підставою, на їхню думку, є порушення процедури: профільний комітет не збирався і не розглядав законопроект, оскільки, відповідно до регламенту, з моменту його реєстрації не минуло 14 днів».