Кіно з почуттям гумору

19.06.2010
Кіно з почуттям гумору

Кадр з українського фільму «Пістолет Страдіварі», що братиме участь у «гумористичному» конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю.

«Серед кінематографістів ставлення до вітчизняних фестивалів іноді доволі дражливе. Днями відбувся пленум Спілки (кінематографістів. — Ред.), навіть ухвалили постанову звернути увагу керівництва країни, що фестивалів уже більше, ніж фільмів, які виробляють у країні... Але це не означає, що фестивалі не треба проводити», — Сергій Тримбач, голова Національної спілки кінематографістів України й на певний час член журі першого Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ) із зажуреним виглядом коментує появу ще одного кінофоруму в Україні.

 

Обіцяючий конкурс, серйозні амбіції

Його скепсис можна зрозуміти: відвідуючи всеможливі світові кінофестивалі, нормальні синефіли відзначають неналежний рівень проведення аналогічних заходів в Україні, пам’ятаємо, що особливо нас засмутив Київський міжнародний кінофестиваль, що проходив наприкінці травня вдруге. Але чомусь дуже хочеться повірити команді Одеського кінофоруму, який щойно народжується. Можливо, через те що в ній — Денис Іванов, відомий як директор «Артхаус Траффік», а тепер ще й директор ОМКФ, Вікторія Тігіпко — президент фестивалю, яка дуже справно поставилася до своїх нових обов’язків й упродовж останніх місяців ретельно відслідковувала програми провідних світових кінофорумів, кінокритик Алік Шпілюк — програмний директор фестивалю. А може, через високу планку, яку поставили перед собою організатори, з’явилася й упевненість у собі: так, на попередній прес–конференції Вікторія Тігіпко заявила, що допуск на офіційні церемонії відкриття й закриття фестивалю тільки black tie, червона доріжка — smart casual. Зважаючи, що фестиваль проходитиме біля моря, у повітрі відчувся запах Канн. Але ж не світським життям єдиним...

Отже, ОМКФ пройде в період з 16 по 24 липня. Концепція — кіно з неординарним і зрозумілим гумором. Програма — 16, здебільшого прем’єрних, стрічок із Росії, Італії, Німеччини, Франції, Іспанії, Японії, США, Канади й навіть одна з України — «Пістолет Страдіварі», повнометражний ігровий дебют режисера–одесита Олексія Луканєва (українсько–російська копродукція із Олексієм Горбуновим та Еммануїлом Віторганом). Серед найцікавіших конкурсних картин організатори анонсують «Мамонта» (реж. Гюстав де Керверн, Бенуа Делепін) із Жераром Депардьє та Ізабель Аджані, призера Каннського фестивалю (програма «Особливий погляд») — «Жовтень» (реж. Даніель Вега, Дієго Вега) та «Товстуни» (реж. Даніель Санчес Аревало, автор стрічки «Темно–синій, майже чорний»). Кращий фільм конкурсу отримає статуетку «Золотий Дюк» та 15 тисяч доларів, кращий режисер — 10 тисяч доларів, краща актор — також 10 тисяч доларів. П’ять тисяч доларів віддадуть власнику Призу глядацьких симпатій. Призом–втіхою буде спеціальна відзнака журі.

Кіно — платне й «на шару»

Визначатиме достойних суддійська колегія на чолі з голландським режисером Йосом Стеллінгом, компанію якому складуть Сергій Тримбач та Світлана Сікора, арт–директор фестивалю goEast (Вестбаден), ще двох членів журі назвуть напередодні фестивалю. Цікаво, як записано у правилах ОМКФ, у випадку, якщо журі не може дійти консенсусу щодо переможця, остаточне рішення приймає президент фестивалю. Вікторія Тігіпко претендує на серйозного кінознавця. Так само ще не визначені фільми церемонії відкриття та закриття. Хоча одна урочиста деталь озвучена: 16 липня Йос Стеллінг святкуватиме 65–річчя. Очевидно, без величезного святкового торта на сцені не обійтися.

У позаконкурсній програмі нам покажуть «Баарію» Джузеппе Торнаторе (учасник Венеційського конкурсу), «Письменника–привида» Романа Поланського («Срібний ведмідь за найкращу режисуру на «Берлінале»). У програмі «Французький бульвар» — «Незвичайні пригоди Адель» Люка Бессона (закриває 32–й Московський міжнародний кінофестиваль), документальна стрічка Жака Перрена та Жака Клюзо «Океани–2». Крім того, буде ще програма російського кіно, ретроспективи Федеріко Фелліні й Кіри Муратової та Одеської кіностудії (зокрема, «Ягідка кохання» Олександра Довженка й «Беня Крік» Володимира Вільнера). Майданчиками фестивалю стануть Одеська опера (пройдуть церемонії відкриття й закриття), кінотеатр «Родіна» (фестивальний майданчик), «Маски», «Золотий Дюк», кінозал «U–Cinema» на Одеській кіностудії і територія Otrada Beach Club (тут проходитимуть фестивальні вечірки). Ціна квитків на сеанси: 50 грн. — вечірні покази в «Родіні» та 15–40 — у решті кінотеатрів.

Іще одна особливість ОМКФ — «Літня школа», про яку ми вже писали. Це платний захід, організований для тих, хто цікавиться кіно. За 500 грн. можна буде відвідувати майстер–класи відомих кінематографістів (Рутгер Хауер, Йос Стеллінг, Кшиштоф Зануссі, Отар Іоселіані, Марк Рудінштейн, Станіслав Говорухін, Вадим Перельман), кінопокази й вечірки на Otrada Beach Club. Зовсім безкоштовно й для всіх буде організовано показ під відкритим небом класики кінематографа «Броненосець «Потьомкін» Сергія Ейзенштейна та Григорія Александрова, який відбудеться на Потьомкінських сходах 17 липня о 19.00.

Така цікава програма й чітка організація (організатори обіцяють забезпечити нормальну роботу для журналістів, як це відбувається на справжніх міжнародних кінофестивалях) не може не тішити. Тьфу–тьфу–тьфу! Аби не наврочити — тримаємо кулаки.