Позичайте, а там видно буде!

15.06.2010

Прем’єр–міністр Микола Азаров періодично запевняє своїх співвітчизників, що жодних проблем із боргами у нашої держави не існує. Остання така заява прозвучала перед вихідними. «Державний борг перебуває на контрольованому рівні», — заявив Прем’єр і, за традицією, знову нагадав про діяльність своєї попередниці Юлії Тимошенко, яка збільшила борг із 10 до 32% ВВП. Такої ж думки — що в країні все добре — дотримується і коаліційний партнер «регіоналів», Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Зовнішній борг мізерний — порівняно з критичним, вище якого не можна підніматися», — запевнив спікер.

Подібна риторика — обтічні фрази і мінімум цифр — дозволяє відволікти увагу від проблеми. Але навіть за офіційними даними Мінфіну, тільки за березень, коли нинішня команда вже активно рятувала країну від результатів роботи ЮВТ, прямий зовнішній борг України зріс на 11,4%. Внутрішній борг, до речі, також зріс майже на таку ж величину — 12,9%.

Наскільки ми далеко від критичної поділки, зовсім недавно нам розповіли фахівці Міжнародного валютного фонду. Ця структура, яка вже рік кредитує Україну, просто змушена вивчати всі ризики в регіоні, який вона забезпечує своїми грішми. Заступник директора європейського департаменту МВФ Пол Томсон у м’якій, дипломатичній манері занепокоївся швидким зростанням (!) зовнішнього боргу України. За підрахунками аналітиків фонду, нині держборг становить 40%. А це, на думку фінансиста, може негативно вплинути на економічні процеси у країні.

Іншими словами, МВФ наразі не готовий надати нам черговий кредит, який влада вже готова використати для погашення бюджетного дефіциту. Також очевидно, що уряд Миколи Азарова, всупереч власним обіцянкам, не лише не зменшив суму держборгу, а й наростив її на цілих 8%. І, що найцікавіше, планує поглиблювати це провалля й надалі. За словами екс–міністра фінансів Віктора Пинзеника, уряд Миколи Азарова вирішив обігнати своїх попередників у нарощуванні боргів та створенні проблем для громадян держави. А ситуація, яку Кабмін запланував на 2011 рік, може бути просто катастрофою.

«У Бюджетній резолюції на 2011 рік передбачено граничний розмір держборгу на рівні 40%, — цитує експерта його прес–служба. — В абсолютних цифрах цей показник можна оцінити у 540 млрд. гривень. Якщо до неї додати ще передбачені законом на 2010 рік державні гарантії кредитів на 45 млрд. гривень і майже таку ж суму гарантій бюджетної резолюції, то не важко оцінити, який бюджетний «сюрприз» нам готують — 630 млрд. боргу!»

Уряд Тимошенко збільшив загальний борг держави на 127 млрд. гривень. На початок року, як ми знаємо, прямий борг і гарантовий борг становили 316 млрд., у тому числі прямий — 227 млрд. гривень. Бюджет передбачає збільшити його на 81 млрд. — до 308 млрд. грн. «Таким чином, уряд Миколи Азарова вирішив перегнати попередників і збільшити держборг за два роки на 313 млрд.», — каже Пинзеник. Жодної реакції від уряду на збільшення боргової загрози ми не бачимо, а реальні дії влади не мають нічого спільного з програмою реформ.