«Порожняк» від Януковича

04.06.2010

Як уже повідомляла «Україна молода», низка експертів украй негативно оцінює результати перших 100 днів діяльності Президента України Віктора Януковича. Про це йдеться в оприлюднених на прес–конференції результатах експертного опитування «100 днів Президента Віктора Януковича», проведеного Фондом «Демократичні ініціативи».

«У цілому 19 експертів, які взяли участь в опитуванні, оцінили перші дії Президента Януковича критично і вкрай негативно», — заявила науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. За її словами, за запропонованою в методології дослідження оціночною шкалою від 0 до 10 балів середня оцінка діяльності глави держави склала 2,7.

До негативних дій експерти віднесли (за рівнем значущості): підписання харківських угод із Росією; формування уряду та кадрові призначення; заяви Президента про позаблоковий статус України і відсутність у неї євроатлантичних перспектив; підтримку Президентом дій фракції Партії регіонів зі створення коаліції з окремими депутатами у Верховній Раді; дії глави держави в гуманітарній сфері; відсутність системного бачення необхідних реформ; імітацію боротьби з корупцією; неправовий характер дій, постійне ігнорування Конституції та законів України; монополізацію впливу на суди; облаштування інфраструктури для полювання в Сухолуччі.

Серед позитивних результатів діяльності було відзначено (за рівнем значущості): підписання угоди про демаркацію російсько–українського кордону; відновлення керованості системи державної влади; заяву Президента про пріоритетність європейської інтеграції; підписання закону про державний бюджет на 2010 рік; створення Комітету з економічних реформ при Президентові України.