Тягнучись за фаворитом

04.06.2010
Тягнучись за фаворитом

У квартеті С, що починає змагатися на чемпіонаті світу в ПАР 12 червня, є яскраво виражений фаворит — збірна Англії. На думку букмекерів, подолати груповий етап родоначальникам футболу буде «раз плюнути» — коефіцієнт на цю звитягу дорівнює лише 1,04. Шанси інших суперників на вихід із групи букмекери оцінюють так: США — 1,76, Словенія — 2,75, Алжир — 4,10.

 

У минулому столітті англійська федерація жодного разу не зверталася до послуг іноземних тренерів, а в цьому десятилітті віддавали свою головну команду до рук «варягів» уже двічі. Шість років «трьома левами», як називають збірну Англії, керував швед Ерікссон, після чого у 2007–му на ній повправлявся «свій» Стів Макларен. Коли англійці осоромилися, не подолавши відбір до Євро–2008, національна федерація знову довірила команду наставникові з–за кордону — титулованому італійцеві Фабіо Капелло.

Нагадаємо, що у кваліфікації ЧС–2010 його підопічні достроково вибороли перше місце в групі з Україною, програвши нашій команді вже не вирішальний матч у Дніпропетровську. Тож, мабуть, недаремно Англію вважають одним із фаворитів турніру в Південній Африці.

У своїй історії родоначальники футболу лише по разу потрапляли в призери «мундіалів» (перемога на домашньому ЧС–1966) і першостей Європи («бронза»–1968). Можливо, час повертатися на вершину.

Остаточну заявку «левів» Капелло оголосив у перший день літа — колектив виявився найбільш віковим за всю історію. Середній вік гравців становить 28,7 року, тоді як раніше не перевищував позначки 28,4. Фахівців здивувала відсутність у складі швидкісного хавбека «Арсеналу» Тео Уолкотта. Другий футболіст за кількістю матчів за збірну (115), Девід Бекхем, як відомо, поїде до Африки в ролі глядача через отриману ще в березні травму. У кожній лінії англійців зірок вистачає, причому всі гравці виступають в рідній прем’єр–лізі.

Перед відльотом до ПАР хлопці Капелло здолали в Лондоні команду Мексики (3:1), а в австрійському Граці — Японію (2:1).

«Другою на черзі» після Англії є збірна США. Попри відносно невелику популярність «соккеру» в Америці, «зірково–смугаста» збірна регулярно потрапляє на світові форуми й через раз виходить до другого раунду. У 2002 році «янкі» навіть пробилися до чвертьфіналу.

Уже чотири роки команду тренує Боб Бредлі. Торік він сенсаційно вивів її до фіналу Кубка Конфедерацій — генеральної репетиції ЧС, і лише там поступився Бразилії. Найпопулярніший серед гравців — капітан «Лос–Анджелес гелаксі», найкращий бомбардир збірної в історії Лендон Донован (41 гол). Є в команди і кілька виконавців із пристойних європейських клубів — скажімо, півзахисник «Фулхема» Демпсі, форвард «Вільяреала» Алтідор, воротар «Евертона» Говард.

Для Словенії сам вихід на «мундіаль» уже є успіхом. Ця збірна дебютувала на ЧС у 2002 році, вибивши у «плей–оф» Україну, й поступилася в усіх трьох групових поєдинках. На шляху до ПАР балканці минулої осені несподівано здолали у «плей–оф» Росію (1:2, 1:0). У тренера Матьяжа Кека, котрий працює з національною командою вже три роки, немає зірок, зате є злагоджений і цілеспрямований колектив.

Найменше шансів посісти перше або друге місце — в Алжиру. «Лиси пустелі» пробилися на чемпіонат світу уперше з 1986 року, перегравши у драматичному африканському «плей–оф» єгиптян. Головний тренер Рабах Саадан у 2006–му очолив збірну вже вп’яте! Саме він виводив команду до фінальних частин «мундіалів» у 1982 і 1986 роках. Більшість підопічних Саадана представляє посередні європейські клуби, зокрема герой стикового двобою захисник Антар Ях’я грає в німецькому «Бохумі».