Три з трьох

04.06.2010
Три з трьох

Найактивнішим та найкориснішим у грі в Осло був дніпропетровець Євген Коноплянка — нова зірка українського футболу. (Фото Рейтер.)

Напередодні третього контрольного матчу збірної України в Осло її новий тренер Мирон Маркевич постарався убезпечитися від критики на випадок поразки норвежцям: мовляв, на виконання поставлених завдань відведено два роки, впродовж яких він повинен поставити гру команди. Тож зараз можна й потрібно експериментувати, переглядати весь резерв. Звісно, забігти у 2012–й, аби оцінити роботу 60–річного львів’янина, неможливо. Проте плоди його двотижневої діяльності вражають. Так, як Мирон Богданович, біля керма збірної не стартував ще ніхто з його попередників — три перемоги в трьох матчах. Результат, хай і не обов’язковий, є. Із грою, щоправда, сутужніше.

 

Тест для молоді

Національна збірна, відверто кажучи, ніколи не славилася надійною грою в захисті, хоча майже завжди робила акцент на оборонних діях. Маркевич, на відміну від інших, вирішив віддати перевагу атаці. Хоча і з «головним болем» — так тренер назвав захисну ланку команди — теж планує боротися радикально.

Аби отримати вичерпну інформацію про нинішній стан національного футбольного господарства й оцінити поле для майбутніх реформ, «голов­ний» на контрольну зустріч із норвежцями повіз ледь не всю «основу» «молодіжки». Тоді як ключовим персонам дорослої збірної пан Мирон дав відпочинок — П’ятов, Михалик, Алієв, Мілевський, Шевченко до Осло не полетіли.

Кадрові експерименти дозволили позавчора вперше в житті зіграти за головну команду країни одразу трьом футболістам. Досвідчений 32–річний Андрій Дикань із грозненського «Тереку» зайняв місце на останньому рубежі, 20–річного динамівця Романа Зозулю відправили на вістря атаки, а 22–річному Олександру Яковенку, котрий нині представляє бельгійське «Вестерло», довірили місце на правому фланзі півзахисту. Кинули тренери в бій і інших представників молодіжного десанту. Ярослав Ракицький у новому амплуа висадився в центрі поля на допомогу капітанові команди Анатолію Тимощуку, а Андрій Єрмоленко отримав роль вільного художника.

Терпіли й витерпіли

Попри те, що в нашому «генштабі» знали про швидкісних норвезьких «крайків» і довготелесих нападників, котрі виступають, зокрема, й у відомих європейських клубах — «Ромі», «Фулхемі», в першому таймі «омолоджені» українці не змогли знайти гідних контраргументів проти господарів. У центрі захисту відчувалася незіграність Дмитра Чигринського та Андрія Русола. А найбільше «просів» правий фланг «синьо–жовтих», за який відповідали номінальні півзахисники Гусєв та Яковенко–молодший. Звідти раз по раз у володіння Диканя надходили гострі передачі. Замкнути їх «вікінгам» заважав досвідчений «кіпер». Щоправда, інколи нервові дії 32–річного дебютанта «підвищували температуру повітря» у штрафному майданчику. Українці ж до перерви відповідали хіба нескладними «пострілами» здалеку Коноплянки та Яковенка, сина відомого футболіста й тренера.

Така гра вочевидь не могла сподобатися ані чималій групі українських уболівальників на трибунах стадіону «Уллевол», які повністю перекричали місцевих фанів, ані тренеру. Подвійна заміна, зроблена Маркевичем на 55–й хвилині, трохи розбудила його підопічних. Поява на полі екс–серба Марко Девича додала діям українців гостроти. Нападник «Металіста» одразу ледь не став автором голевої передачі, проте постріл Ракицького парирував голкіпер «Стабека» Йон Кнудсен. Проте через 20 хвилин йому ж судилося стати антигероєм матчу: відбитий перед собою м’яч — після удару зі штрафного Євгена Коноплянки — дослав у порожні ворота дебютант збірної Зозуля.

Приємний, хоч і не зовсім логічний рахунок 0:1 протримався на табло до фінального свистка, хоча в одному з епізодів двоє норвежців перекинули «снаряд» через поперечину наших воріт, перебуваючи за крок до мети. А «гравцем матчу» вболівальники та фахівці одностайно визнали 20–річного Коноплянку — схоже, цей завзятий юнак із «Дніпра», який не втомлювався «накручувати» суперників на всіх ділянках поля, цілком може стати опорою збірної на Євро–2012.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Норвегія — Україна — 0:1

Гол: Зозуля, 78

Норвегія: Кнудсен, Хеглі, Вехлер, Хангеланд, Й.–А. Ріїсе, Б.–Х. Ріїсе (Шельбред, 66), Хаугер (Демидов, 80), Гріндхейм (Бренне, 79), Педерсен, Хусеклепп (Мольдскред, 75), Абделайє

Україна: Дикань, Ощипко, Чигринський, Русол, Ракицький, Гусєв (Олійник, 84), Тимощук, Коноплянка (Федецький, 90+2), Яковенко (Кобін, 56), Ярмоленко (Девич, 55), Зозуля (Ротань, 81)

Попередження: Шельбред, 77 — Чигринський, 61: Русол, 80

Суддя — Блум (Голландія)

Осло, стадіон «Уллевол», 10 000 глядачів

* * *

Інші матчі. Румунія — Македонія — 0:1, Білорусь — Швеція — 0:1, Сербія — Польща — 0:0, Греція — Парагвай — 0:2, Азербайджан — Гондурас — 0:0, Зімбабве — Бразилія — 0:3.

 

ПІСЛЯМОВА

Егіл Ольсен, головний тренер збірної Норвегії:

— Цей результат — неприємний, але буває й набагато гірше. Ми, певно, грали краще, ніж збірна України. Проте інколи таке трапляється у футболі — команда програє, навіть якщо вона сильніша
за опонента.

 

Мирон Маркевич, головний тренер збірної України:

— Відверто кажучи, сьогодні не всім хлопцям вдалася гра, але в окремих епізодах вони діяли нормально. При цьому ми побачили, на кого можна розраховувати в майбутньому.

Виграні три поєдинки цього збору мене, як тренера збірної, трохи непокоять. По роботі з клубними командами я знаю, що це таке, коли в усіх контрольних матчах здобуваєш перемоги. Зараз, перш за все, ми проаналізуємо всі помилки, допущені у трьох виграних матчах, і до гри з голландцями підійдемо у всеозброєнні.