«Білий лебідь» своє відсидів?

03.06.2010

Колишнього акціонера донецького торгового центру «Білий лебідь» Бориса Пенчука випустили на волю з колонії, в якій він відбував покарання за «завідомо неправдиве повідомлення про скоєння злочину». За словами його адвоката Олександра Плахотнюка, нині суд пом’якшив Пенчуку міру покарання: замість позбавлення волі — виправні роботи. Інший адвокат Пенчука Олександр Данилюк додає, що на волю той вийшов умовно–достроково, оскільки половину покарання — два роки — він уже відбув, повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, що видавець книжки «Донецька мафія» Пенчук прославився п’ять років тому, коли обвинуватив тодішнього голову Донецької облради Бориса Колеснікова (нині віце–прем’єр в уряді Азарова) в тому, що той нібито вимагав у родини Пенчука акції ТЦ «Білий лебідь». За звинуваченням у скоєнні цього злочину Колесніков був заарештований і провів у київському СІЗО чотири місяці. Втім два роки тому до СІЗО потрапив сам Борис Пенчук — тепер уже його Генпрокуратура обвинувачувала в дачі неправдивих свідчень проти Колеснікова та у вимаганні в останнього 12,9 мільйона гривень.

У березні 2009 року Ворошиловський суд Донецька засудив Пенчука до восьми років ув’язнення, Апеляційний суд Донецької області скостив йому строк до шести років, а згодом Верховний Суд призначив остаточний термін позбавлення волі — чотири роки. Трохи більше року, на час досудового слідства та оскарження вироків Феміди, Борис Пенчук перебував за ґратами у СІЗО, ще майже рік — на «зоні». Цікаво, що, за словами адвокатів, сам Борис Пенчук просив не поширювати інформацію про його звільнення.