НОВИНИ ПЛЮС

03.06.2010

Промисловість зростає, інфляція наздоганяє

Україна випередила найближчих сусідів за зростанням промвиробництва за перші чотири місяці цього року. Якщо у нас цей показник становив 12,6 відсотка, то в Казахстані — 11,8, Росії — лише близько 7, Білорусі — трохи більше 6 відсотків, а в Молдові лише 5,5.

При цьому рекорд зростання побила Киргизія. Там промислове виробництво у порівнянні з минулим роком зросло більш як на 61 відсоток! Такий істотний показник пов’язаний із відновленням роботи на повну потужність золоторудного підприємства «Кумтор».

Аналітики також порівняли показники річної інфляції. Рекордсменом із її зростання серед країн співдружності стала Україна — у січні–квітні в порівнянні з минулим роком інфляція зросла на 10,8 відсотка. Тоді як у Росії вона становила майже 7 відсотків, у Білорусі та Молдові — по 6,4 відсотка, а в Киргизії — показник зріс лише на 2,7 відсотка.

Не власникам, а переробникам!

Віктор Янукович «відклав» дотації для виробників молока і м’яса — відповідний закон він підписав учора. Отже, замість нового механізму — виплати бюджетних дотацій на одну корову, який повинен був діяти в 2010 році, й надалі діятиме дотування виробників молока і м’яса через м’ясо–молочні підприємства.

Перенести запровадження нового механізму дотування просив уряд. Мовляв, задля відпрацювання порядку його реалізації, створення реєстру фізосіб–власників корів і відкриття ними рахунків у банках, проведення роз’яснювальної роботи серед сільгоспвиробників. Нагадаємо, заміна виплати дотацій аграріям була передбачена державним бюджетом на 2010 рік.

Газу більше, ніж у Росії

Україна має запаси газу на тисячу років, стверджують українські та німецькі науковці, які провели оцінку покладів басейну Чорного моря. Якщо уряд зможе залучити інвесторів до розробок родовищ, Україна отримає промисловий газ уже за кілька років.

«У перерахунку на метан запаси газогідратів Чорного моря, якщо брати весь басейн, оцінюються у середньому в 50 трлн. кубометрів», — вважає доктор біологічних наук Сергій Гулін, який очолює відділ радіаційної та хімічної біології Інституту біології південних морів.

За його словами, якщо за одиницю виміру взяти річний видобуток України (приблизно 20 млрд. тонн), то ці обсяги «дають запаси газу на кілька сотень, а може, й тисяч років». Більшість цих покладів лежить в економічній зоні України.

«Зараз розроблена вишукана, на мою думку, технологія (поки вона на стадії доопрацювання): це витіснення метану з газогідрату вуглекислим газом. Тобто якщо вуглекислий газ закачати в пласти газогідратів, замістивши метан вуглекислим газом, ми вирішуємо екологічну проблему — проблему парникового ефекту», — перерахував «плюси» експерт.

Із висновками українсько–німецьких досліджень погоджується віце–президент Української нафтогазової академії, професор Роман Яремійчук. «Це правдива оцінка. Професори запевняють, що коли будуть гроші, то через п’ять років можна мати промислову продукцію», — впевнений він.

Посилаючись на розробки своїх колег, він запевняє, що Україна багата на нафту й газ не лише у басейні Чорного моря. «У західній частині — приблизно третина їх, потім Дніпровсько–Донецька западина, потім Південь і Чорне море», — зауважив професор. Однак щоб отримати прибуток із підземного українського багатства, потрібно знайти кошти на розробку копалин.