Згинь, нечиста сило!

03.06.2010
Згинь, нечиста сило!

Міністр АПК Микола Присяжнюк готовий вести галузь до нових висот. (Фото Укрінформ.)

Село у нас розвивається не туди. На вчорашньому засіданні голова Кабінету Міністрів Микола Азаров заявив, що «всі спроби реформ не дали очікуваного результату». І тому запропонував зайнятися модернізацією агропромислового комплексу — «впритул».

 

Повсюди чорна несправедливість

«Настав час розірвати замкнуте коло виснаження, втрати продуктивності земель, продуктивності сільськогосподарської праці. Умовно кажучи, потрібно все відкласти вбік та із залізною послідовністю взятися за два напрямки», — метафорами заговорив очільник уряду.

Першим напрямком Микола Азаров визначив забезпечення села передовою технікою та технологіями. Друге — впровадити цінову політику, яка б стимулювала товаровиробника. «Скажіть, це нормально, коли молоко у селянина приймають за гривню, а сир продають за сімдесят? Це нормально, коли м’ясо заготовляють за десять гривень, а ковбасу продають по шістдесят?» — сипав запитаннями Прем’єр і сам же на них відповів: «Це не ринок, шановні колеги, це суцільне паразитування на роботі селян!» При цьому він заявив, що «бариги» ніколи не створять той середній клас, який є рушієм і опорою сучасного демократичного суспільства.

Однак модернізувати АПК Прем’єр–міністр хоче паралельно зі зміною структури торгівлі. «Інфраструктура агровиробництва вимагає істотних вкладень, а соціальна сфера на селі в останні п’ять років лише вмирала», — наголосив Микола Азаров. При цьому забув для справедливості додати, що і за часів Прем’єра Януковича село занепадало з такою ж самою швидкістю.

Також оновити варто й сільгосптехніку. «Питання технічного переоснащення, причому вітчизняною конкурентноздатною технікою, вже давно перезріло... Цю проблему потрібно вирішувати й на регіональному, й на центральному рівнях», — відзначив голова уряду. Для цього уряд ще й затвердив порядок розподілу коштів держбюджету на закупівлю вітчизняної техніки й обладнання для аграрного комплексу на умовах фінансового лізингу.

Готуємося бути прогнозованими

Не забув Микола Азаров і депутатів похвалити — за ухвалення напередодні розробленого урядом закону про дер­жавні закупівлі, адже він «сприятиме боротьбі з корупцією у цій сфері». «Відсутність цього закону впродовж кількох років створювала шикарні умови для небаченої корупції і розтрати народних грошей, гальмувала наведення порядку у сфері держзакупівель», — сказав Прем’єр. Водночас його відсутність сприяла створенню в країні «прошарку кровососів», які зловживали використанням державних коштів. «Тепер ми цих упирів ліквідовуємо», — запевнив він.

Ще один законодавчий «плюсик» від Прем’єра отримав закон про принципи внутрішньої і зовнішньої політики країни. «Прийняття цього закону кардинально змінить правовий простір держави. Політики в результаті цього будуть спиратися не на політичну доцільність, особисті симпатії й орієнтації, як ми бачили багато разів упродовж останніх років, а на закон. Україна стане державою зрозумілою і прогнозованою як для своїх громадян, так і для навколишнього світу», — закінчив на мажорній ноті очільник Кабміну.

 

ДО РЕЧІ

А дітям — гроші!

«На оздоровлення і відпочинок дітей влітку 2010 року передбачено майже 1,6 мільярда гривень», — розказав учора на урядовому засіданні віце–прем’єр Володимир Семиноженко. На ці гроші уряд планує оздоровити половину українських школярів (майже 2,5 мільйона), усіх дітей–сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та 70 відсотків — дітей із малозабезпечених сімей. Для цього Кабмін створив спеціальний «міжвідомчий оперативний штаб із координації роботи щодо оздоровлення дітей» на чолі з міністром у справах сім’ї, молоді та спорту.

 

НОВІ ПРАВИЛА

Декларації замість дозволів

Окремий сюрприз міністри приготували для бізнесу. «Уряд продовжить роботу зі зменшення регуляторного тиску на бізнес. Зокрема, на розгляд членів уряду виноситься законопроект, який дає можливість певні види будівельних робіт виконувати на підставі декларації, а не дозволів. Також декларативний принцип пропонується для окремих видів запобіжного державного санітарно–епідеміологічного нагляду», — підкреслив Микола Азаров.

За його словами, уряд також планує затвердити план цьогорічних заходів для вдосконалення дозвільної системи. «У мене особисто глибоке обурення викликав випадок, коли вартість присвоєння номера в електронній базі даних Держспоживстандарту хочуть зробити дорожчою, ніж вартість проведення випробування й оцінки відповідності, які проводять органи сертифікації. Це свавілля припинено, я вже підписав відповідне рішення», — підсумував він.