Бурштиновим шляхом

29.05.2010
Бурштиновим шляхом

Бурштин стане візиткою Рівненщини. (Фото з сайту paflah.iu)

У міській ратуші Гданська, у рамках ІІ Форуму міст «Бурштинового шляху», гданський міський голова Павел Адамович та міський голова Рівного Володимир Хомко підписали протокол про співпрацю у реалізації проектів «Бурштинового шляху». Сторони підтвердили готовність налагодження ділових зв’язків, пов’язаних із торгівлею необробленим бурштином, ювелірними прикрасами та декоративними виробами з бурштину між компаніями, що працюють в обох містах.

«Керівники міст задекларували добрі наміри співробітництва та інтеграції між двома містами, — переконаний представник Асоціації «Український бурштиновий шлях», екс–голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук, — а особливим акцентом двосторонніх відносин буде саме бурштин. Рівне та Гданськ використовуватимуть бурштин, а також регіональні бурштинові шляхи для формування брендів міст та популяризації їх серед туристів». Гданськ, який проголосив себе світовою столицею бурштину, широко використовує це гасло для туристичної реклами міста. Гданськ не був би Гданськом, якби не його славнозвісна вулиця Маріацька, де в кожному будинку розташована бурштинова крамничка або галерея. Наразі влада Гданська активно використовує бренд балтійського бурштину в питаннях, пов’язаних із підготовкою до Євро–2012. Досить сказати, що гданський стадіон «Амбер Арена» матиме форму величезної брили бурштину. Також до 2012 року місцева влада вважає за потрібне зробити все можливе, щоб у європейських туристів бурштин асоціювався винятково із Гданськом.

Тож не дивно, що відразу після повернення з форуму в Польщі, участь в якому також узяли 150 представників з Австрії, Німеччини, Литви, Росії, України та Польщі, рівненське керівництво вирішило навесні наступного року провести бурштиновий форум у Рівному. На думку Володимира Хомка, цей захід не створить конкуренції Гданському бурштиновому форуму, оскільки керівництво цього польського міста зацікавлене у співпраці з Рівним та Рівненщиною, на території якої добувають бурштин.

Цього року вперше приватна компанія «Сонячне ремесло» отримала ліцензію на розробку родовища, хоче відкрити майстерню». Володимир Хомко не виключає, що в місті відкриють музей сонячного каміння.