А ми граємо за системою «дубль–два»!

27.05.2010

Щось робити вперше завжди непросто. Надто ж коли за тобою стежать тисячі чи навіть мільйони людей. Позавчора футбольна збірна України нового зразка вперше явилася на очі широкої публіки — п’ятничний «товарняк» проти «Нафтовика» навряд чи можна вважати повноцінним дебютом. Команда Мирона Маркевича порадувала непоганою грою й солідним результатом. А сам галицький наставник став лише другим (слідом за Валерієм Лобановським) з усіх тренерів національної команди, котрий стартував із перемоги.

На відміну від Буряка й Блохіна, чиї колективи народжувалися в тяжких муках, або Михайличенка, який дуже боявся програти, в Маркевича все виглядає веселіше. Ймовірно, це пов’язано з появою новачків та омолодженням команди, із бажанням футболістів проявити себе перед новим тренером та потрапити в основний склад на Євро–2012, і, безумовно, вмінням Мирона Богдановича знаходити підхід до гравців. Думається, й підтримка харківських глядачів, нехай і на не вщерть заповнених трибунах, відіграла свою роль. Усе це й призвело до того, що збірна справді грала, а не відбувала номер чи мучилася.

Звісно, суперник для першого контролю нашим хлопцям випав не надто серйозний, хоча свого часу українцям перепадало від литовців на горіхи. Та й зараз у прибалтів є кілька пристойних виконавців — скажімо, форвард «Ліворно» Данілявічус, захисник «Севільї» Станкявічус, воротар «Унірі» Арлаускіс. До слова, саме кіпер румунського учасника Ліги чемпіонів посприяв першому голу в свої ворота, не впоравшись із пострілом Олександра Алієва зі штрафного з відстані близько 35 метрів. Заробив цей «стандарт» Андрій Шевченко. Згодом наш капітан віддав гольовий пас на півзахисника московського «Локомотива», аби «наполовину росіянин» оформив дубль.

Шева взагалі засвідчив, що на пенсію йому ще рано і за два роки ми зможемо побачити його на домашньому чемпіонаті Європи. Андрій не скупився на паси партнерам, як і на добрі слова на їхню адресу вже після матчу, та й сам не забував виконувати функції форварда. У другому таймі він спершу філігранно реалізував 11–метровий за порушення правил проти активного новобранця Євгена Коноплянки, а згодом пробив воротаря пострілом із меж штрафного майданчика. Артем Мілевський, який непереконливо завершував клубний сезон, цього разу на тлі Шевченка загубився.

Найбільш проблемною лінією в наших виглядала оборона. Попри те що гості не забили бодай раз, моментів у підопічних їхнього тренера–дебютанта Раймондаса Жутаутаса було достатньо. Дмитро Чигринський та Тарас Михалик, які в минулому сезоні небагато грали за «Барсу»й «Динамо» відповідно, раз по раз грішили в центрі захисту. Та й Василь Кобін на лівому фланзі не відрізнявся надійністю. Зате стабільно відіграв після травми Олег Гусєв, якому Маркевич дещо несподівано довірив позицію правого оборонця. На останньому рубежі Олександр Горяїнов, хоча й виручив двічі, стільки ж змусив хвилюватися за свої помилки. І все ж воротар «Металіста», дебютувавши в рекордні для національної команди 34 роки, залишив свої володіння на замку.

Уперше вдягти форму збірної тренери також дозволили Денисові Олійнику («Металіст»), Володимиру Польовому («МЗ») та Артемові Федецькому («Карпати»). Початок новому колективу вдався, але вже в суботу на збірну чекає у Львові значно серйозніше випробування у вигляді румунської команди. Суттєво змінювати склад Маркевич не планував, натомість збирався вчора вивезти хлопців для відпочинку на природу й організувати риболовлю.

 

ПІСЛЯМОВА

Раймондас Жутаутас,
головний тренер збірної Литви:

— Я задоволений своїми гравцями, які сьогодні вперше з’явилися на полі. Вони довели, що вміють грати в гарний футбол. Ми теж мали чимало гольових моментів, просто не зуміли їх використати. Тож є над чим працювати. Мені більше сподобалася гра, але не результат.

 

Мирон Маркевич,
головний тренер збірної України:

— Це перша гра, тому всі ми, звичайно, хвилювалися. Тим більше за великої глядацької аудиторії не хотіли вдарити в грязь лицем. Перший тайм був дещо нервовий, в другому команда зіграла моментами дуже непогано. Хоча, звичайно, ми тільки почали працювати, але добре, що футболісти прислухаються до вимог, які ми їм висуваємо.

Цілісної гри ще немає, тому що в такому складі збірна діяла вперше. Треба зіграватися, працювати над комбінаціями. Деколи вони в нас виходили, але хотілося б, щоб це було частіше.

 

ТАБЛО

Товариські матчі

Україна — Литва — 4:0

Голи: Алієв, 10, 16; Шевченко, 68 (пен.), 78

Україна: Горяїнов, Кобін, Чигринський, Михалик (Русол, 83), Гусєв (Польовий, 75), Тимощук, Алієв (Девич, 69), Ротань (Федецький, 83), Шевченко (Селезньов, 79), Коноплянка, Мілевський (Олійник, 56)

Литва: Арлаускіс (Карчемарскас, 46), Радавічус, Лукша (Каваляускас, 82), Данілявічус, Бернадс (Калонас, 66), Алундеріс, Івашкевічус, Климавічус, Галкевічус, Новиковас (Пошкус, 58), Станкявічус

Попередження: Алієв, 34 — Івашкевічус, 9; Радавічус, 64; Алундеріс, 67; Лукша, 81

Суддя — Сухіна (Росія)

Харків, стадіон «Металіст», 31 000 глядачів

* * *

Грузія — Камерун — 0:0, Нігерія — Сауд. Аравія — 0:0, Греція — КНДР — 2:2, США — Чехія — 2:4, Ірландія — Парагвай — 2:1, Чорногорія — Албанія — 0:1, Вірменія — Узбекистан — 3:1.