Україні — чемпіонів і чемпіонат, Росії — великий облом

26.05.2010
Україні — чемпіонів і чемпіонат, Росії — великий облом

Цей силовий прийом Олексія Ємеліна у фіналі вивів із ладу лідера чехів Яроміра Ягра, але не спинив збірну Чехії. (Фото Рейтер.)

Чемпіонат світу–2010 у Німеччині вийшов повним сюрпризів — як почалося все з сенсацій, так і завершилося несподіваною фінальною драмою. Росіяни, яким подумки відписали кубок ще після перемоги у чвертьфіналі над канадцями, могли взагалі не потрапити до фіналу. Але таки здобули вольову перемогу над командою господарів на передостанній стадії. Суперниками підопічних В’ячеслава Бикова у вирішальному двобої також дещо несподівано стала оновлена збірна Чехії. Навіть без великої кількості провідних гравців НХЛ і КХЛ у складі команда Владіміра Ружички подужала у «плей–оф» скандинавів — фінів і шведів — у серіях булітів. Причому обидва рази вправністю відзначався новобранець московського ЦСКА Ян Марек. При цьому у півфіналі проти «Тре крунур» чехи врятувалися від поразки за вісім (!) секунд до кінця третього періоду, замінивши воротаря на польового гравця.

У недільному фіналі в Кельні порядок, як кажуть, побив клас. Чехи в зустрічі з росіянами побудували гру від оборони — як «Інтер» у футбольній Лізі чемпіонів. Можна сказати, що на їхньому боці була вдача — тут і не зарахований гол «Червоної машини» в першій 20–хвилинці (сирена про завершення періоду пролунала на півсекунди раніше), і щасливе друге взяття воріт Семена Варламова. Тоді шайба залетіла в сітку від ковзана капітана чехів Томаша Ролінека, але судді вирішили, що він не робив свідомого руху ногою.

Завершальний штурм росіян і гол на останній хвилині виявилися запізнілими: чехи — чемпіони, вшосте як незалежна країна. 38–річна легенда чеського хокею Яромір Ягр отримав гідну винагороду під завісу своєї кар’єри, хоч і зазнав травми після жорсткого силового прийому у виконанні Олексія Ємеліна та змушений був додивлятися матч із лави запасних. Також на високій ноті попрощався зі збірною і її головний тренер — надалі Владімір Ружичка зосередиться на клубній роботі.

Після трьох поспіль тріумфів на чемпіонатах світу на межі тисячоліть (1999—2001) чехи не дають повторити свій «потрійний» успіх двом іншим потужним збірним. У 2005–му вони обіграли у фіналі Канаду, яка перемагала в 2003 і 2004 роках, а тепер «зіпсували малину» росіянам, не давши зробити «хет–трик» після успіхів у 2008—2009–му. Чеські хокеїсти перервали непереможну серію Росії на чемпіонатах світу, що нараховувала 27 матчів. І, до всього, зробили «нефартовою» величезну георгіївську стрічку на піджаку В’ячеслава Бикова: тренер «Червоної машини» принципово не хотів її знімати від Дня Перемоги, 9 травня, аж до завершення турніру.

У складі збірної Чехії чемпіонами світу стали два новобранці київського «Будівельника» — Петр Вампола та Петр Гржегоржек. Перший відзначився на турнірі двома гольовими передачами, а другий — однією закинутою шайбою.

* * *

У Німеччині відбувся й конгрес Міжнародної федерації хокею, який затвердив Чехію місцем проведення ЧС–2015. Україна також на це претендувала, але набрала 22 голоси проти 88 — в опонентів.

Натомість нашій країні надали право провести наступного року змагання в першому дивізіоні — 17—23 квітня його прийме столичний Палац спорту. Нагадаємо, суперниками «синьо–жовтих» будуть збірні Казахстану, Польщі, Великої Британії, Литви та Естонії.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Німеччина). Півфінали

Німеччина — Росія — 1:2 (Гоц, 16 (більш.) — Малкін, 32; Дацюк, 59), Швеція — Чехія — 2:3 Б (Хар’ю, 9 (більш.); Енквіст, 32 — Мойзіс, 18; Рахунек, 60; вирішальний буліт — Марек).

За третє місце: Швеція — Німеччина — 3:1 (Свенссон, 3; Андерссон, 44, 60 (п. в.). — Барта, 37).

Фінал: Чехія — Росія — 2:1 (Клепіш, 1; Ролінек, 39 — Дацюк, 60 (більш.)).

Найкращі бомбардири: Ковальчук (Росія) — 12 очок (2 голи + 10 передач), Дубинськи (США) — 10 (3+7), Свенссон (Швеція) — 9 (5+4), Уїтні — 8 (2+6), Таварес (обидва — Канада) — 7 (7+0), Дацюк (Росія) — 7 (6+1).

Збірна ЧС за версією ЗМІ. Воротар — Ендрас (Німеччина), захисники — Нуммелін (Фінляндія), Ерхофф (Німеччина), нападники — Свенссон, Дацюк, Малкін (Росія). Найкорисніший гравець (MVP) — Ендрас.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/2 фіналу (фінали конференцій). Схід. «Філадельфія» — «Монреаль» — 3:0, 4:2 (рахунок серії до чотирьох перемог — 4:1). Захід. «Чикаго» — «Сан–Хосе» — 3:2 ОТ, 4:2 (серія — 4:0).