Чому не прийшов прокурор

22.05.2010

Учора столична прокуратура виявилася не готовою пояснити в суді, на яких підставах її слідчі порушили кримінальну справу проти народних депутатів з фракції «НУНС» Юрія Гримчака та Андрія Парубія у зв’язку з подіями в парламенті під час ратифікації «харківських» угод 27 квітня. «Наскільки нам стало відомо, прокуратура своєчасно не надала матеріалів, тому засідання суду перенесли на іншу дату — 3 червня. Також до суду не прийшов представник прокуратури, — повідомив після засідання адвокат нардепа Гримчака Юрій Мартиненко. — Така неготовність прокуратури має розглядатися у контексті ст. 236–8 п.7 КПК, згідно з якою це може стати підставою для скасування постанови про порушення кримінальної справи».

Печерський райсуд також об’єднав обидві скарги депутатів Гримчака і Парубія на постанову прокуратури в одне провадження. До речі, на засідання суду з’явився лише депутат Парубій, натомість його колегу Гримчака напередодні госпіталізували до реанімаційного відділення медичної клініки «Борис» у передінсультному стані. За словами адвоката Мартиненка, погіршення стану здоров’я його клієнта пов’язане з тілесними ушкодженнями, отриманими 27 квітня у Верховній Раді. «Тоді він отримав струс головного мозку, численні удари по тулубу та по голові, що підтверджено результатами судової експертизи», — пояснює адвокат.

Андрій Парубій вважає, що, відклавши розгляд скарги, суд залишив його з Гримчаком «сам на сам з цією репресивною машиною Януковича». Бо протягом двох тижнів прокуратура може продовжувати незаконні процесуальні дії щодо них. Депутат стверджує, що на нього продовжує чинитися тиск у зв’язку зі справою його сестри та справою, порушеною проти нього. Свої права він надалі захищатиме в суді й доводитиме, що кримінальна справа, відкрита проти нього, незаконна. Щодо сестри, то Парубій, окрім міліції Львівщини, позиватиметься ще й до «недоброякісного чиновника, який виконує замовні речі», — начальника податкової міліції Віктора Шейбута, який сказав днями, що факт вимагання у справі Олени Парубій нібито мав місце. За словами нардепа, його сестра проходить у справі лише як свідок. До того ж, згідно з Конституцією, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не встановлено обвинувальним вироком у суді.

Цікаво, що Партія регіонів нарешті відреагувала на закиди опозиції до прокуратури: мовляв, викликають на допити лише постраждалих, натомість «регіоналів», які били «нашоукраїнців», не чіпають. «Половина фракції Партії регіонів ходить у прокуратуру щодня теж. Теж свідчення дають. За бійку», — стверджує перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. При цьому, на його думку, до відповідальності варто притягати не депутатів Парубія та Гримчака, «оскільки вони були лише виконавцями, а Юлію Тимошенко, бо саме вона була організатором безладів».

 

ДО РЕЧІ

Фракція БЮТ заперечує інформацію «Української правди» про те, що «тимошенківці», підбуривши «нашоукраїнців» кидати димові шашки в сесійній залі 27 квітня, самі відмовились це робити в останній момент і тим самим фактично посприяли ратифікації угод щодо Чорноморського флоту. Один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов запевняє, що БЮТ ефективно протистояв ратифікації. У статті «УП» зазначається, що напередодні ратифікації «харківських» угод у штабі БЮТ відбулося дві наради, де було узгоджено план дій опозиції. Зокрема, за свідченнями депутатів, погоджено використання димових шашок — дві мали запалити «нашоукраїнці», дві — БЮТівці. Але БЮТ свої шашки чомусь не використав, стверджують депутати в неофіційних розмовах. Пан Турчинов не дав відповіді журналістам щодо невикористаних шашок — мовляв, такі питання може ставити лише прокуратура.