«Пора» «Спротиву»

22.05.2010

«Створивши молодіжний рух «Спротив», ми повинні знову пройти той шлях, той підготовчий етап, який пройшла активна молодь у 2003–2004 роках», — каже перший заступник голови «Молодіжного союзу «Наша Україна» Андрій Фіщук. Отже, «Спротив» готується стати продовжувачем традицій «Пори», яка стала каталізатором та рушієм молодіжної і взагалі громадянської активності напередодні та під час Помаранчевої революції–2004.

Цього тижня МР «Спротив» постав офіційно. До руху приєдналися близько двадцяти молодіжних громадських організацій, студентських профспілок та органів студентського самоврядування.

У меморандумі, який активісти підписали на майданчику перед будинком Спілки письменників на вулиці Банковій (там, де гуртується й «дорослий» Комітет захисту України), йдеться про неприпустимість так званих «харківських угод», систематичного порушення владою Конституції України, утисків української мови, репресій та політичного тиску на учасників та організаторів акцій протесту. Окремими пунктами згадуються також призначення міністром освіти українофоба Табачника та висловлювання віце–прем’єр–міністра з гуманітарних питань Семиноженка щодо створення союзної україно–російсько–білоруської держави.

До «Спротиву», зокрема, увійшли Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Батьківщина молода», ВМГО «Молодіжний союз «Наша Україна», громадський рух «За Україну», ВГО «Ліга народних адвокатів», ВМГО «Молода Просвіта», ВГО «Молодий Народний рух», ВМГО «Молодий Рух», Молодіжний меморіал ім. В. Стуса, ВМГО «Молодіжний націоналістичний конгрес», Спілка молодіжних патріотичних організацій України та інші.

У їхньому меморандумі зазначено, що «Спротив» співпрацюватиме з Комітетом захисту України та іншими політичними партіями, об’єднаннями і громадськими організаціями, які поділяють принципи новоствореного руху. Анонсовано також створення осередків мережевого типу у всіх областях та ВНЗ.

Ініціатори об’єднання молодіжних організацій вбачають своєю метою навчання активістів ненасильницькому спротиву та проведення акцій прямої дії проти влади Януковича. Наразі ж ведеться робота з розбудови організації в регіонах, створення потужної громадської мережі.

Ольга ХУДЕЦЬКА