Хороший план, товариші

22.05.2010

Більше місяця Кабінет Міністрів розробляв Держ­програму соціального та економічного розвитку країни на цей рік, яку Верховна Рада позавчора 248 голосами «за» ухвалила в цілому. Програма складається з трьох блоків, у яких оцінені минулорічні тенденції економічного розвитку, перелічені термінові антикризові заходи Кабміну та розписані пріоритети соціально–економічної політики на цей рік.

Згідно з ухваленим документом, уряд ставить своїм завданням номер один «вивести економіку із загрозливого фінансового стану, відновити інвестування економіки і співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями». Одночасно Кабмін має намір вжити низку заходів, спрямованих на боротьбу з бідністю.

Серед пріоритетів — оздоровлення банківської системи і стимулювання припливу інвестицій: цьогоріч Кабмін планує збільшити обсяг прямих іноземних інвестицій на 5 мільярдів доларів.

Програма передбачає поліпшення фінансової стійкості паливно–енергетичного комплексу. Йдеться, зокрема, про відмову від бюджетних дотацій НАК «Нафтогаз», оптимізацію фіскального навантаження та зменшення дефіциту Пенсійного фонду.

Окрім вищепереліченого, уряд назвав свої пріоритети в соціальній політиці та гуманітарній сфері. А також у забезпеченні умов для подальшого соціально–економічного зростання, розвитку реального сектора економіки та регіональної політики.

У програмі експерти Кабміну також презентували основні прогнозні макропоказники розвитку країни. Зокрема, «утримання індексу споживчих цін на рівні до 9,7 відсотка», «зменшення амплітуди річних коливань курсу національної валюти» та утримання держборгу відносно ВВП «на безпечному рівні».

 

НЮАНСИ

На Конституцію — крізь пальці

«Парадокс полягає в тому, що програма залишилася без жодної згадки про підтримку української мови та української культури, натомість розписані заходи, що стосуються підтримки мов національних меншин», — помітив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

Ще сумнішим, на думку віце–спікера, є те, що частина його поправок, які були відхилені коаліцією та урядом, — це «дослівне цитування статті 10 Конституції України, яка зобов’язує владу забезпечувати розвиток української мови».