Грудьми на НАТО

20.05.2010

На історичному факультеті Донецького державного університету 18–19 травня мала відбутися широко анонсована в місті конференція «Відносини НАТО—Україна та НАТО—Росія в контексті нової стратегічної концепції НАТО» — суто наукова подія без будь–якого політичного забарвлення. На захід запросили професуру та студентів українських університетів, а також дипломатів закордонних представництв, акредитованих в шахтарській столиці, фахівців із питань НАТО з європейських країн і Росії, журналістів місцевих та всеукраїнських видань. Проте поговорити про проблеми взаємин України з Північноатлантичним альянсом та шляхи їх вирішення учасникам форуму не довелося — завадили представниці ПСПУ — депутатки Донецької міської ради. Шість агресивно налаштованих жінок літнього віку, підсилені двома молодиками «спортивної статури», забарикадували вхід до зали засідань вченої ради, де й мала відбутися конференція, репетуючи, що подібні заходи заборонено проводити в стінах навчального закладу.

Професори, викладачі й студенти університету, не очікуючи такого спротиву непроханих гостей, дещо розгубилися у власній хаті. Нахабство й агресія прогресивних соціалісток викликали шок і в консулів Німеччини та Чехії, здивовані побаченим були й гості з Росії.

Шукаючи цивілізованих шляхів виходу з ситуації, організатори звернулися по допомогу до міліції. Зокрема, проректор університету пан Кучко попросив правоохоронців випровадити непроханих гостей за межі навчального закладу, але ті зробити це відмовилися. Представники міського управління міліції, прибувши на місце скандалу, через 40 хвилин «умили руки». «Це ваші проблеми», — зазначив представник силової структури. Все ж охороні вдалося випровадити депутаток із зали, але ті стали на чатах біля входу й навідріз відмовилися залишати приміщення.

Таким розгулом демократії у виконанні войовничо налаштованих прогресивних соціалісток особливо були здивовані студенти з Пермі, заявивши, що в Росії подібне навіть уявити важко. Дісталося на горіхи й дипломатам. Зокрема, надзвичайно вороже жінки були налаштовані проти німецького дипломата, на адресу якого лунало: «Це ж фріци. Я їх під час війни давила і зараз буду». Уникаючи небажаних конфліктів, закордонні гості трималися осторонь прогресивно–агресивних панянок.

І все ж конференція, хоча й із запізненням, розпочала свою роботу. Як повідомив «УМ» член оргкомітету, заступник декана історичного факультету Юрій Тіміров, засідання перенесли до конференц–зали готелю «Централь», в якому, до речі, зупинилася переважна більшість гостей форуму. «Ми розуміємо намагання активістів ПСПУ створити скандал, але ми не опустилися до їхнього рівня і, порадившись із юристами, цивілізовано вийшли із ситуації. Учора конференція працювала за планом, а сьогодні продовжила роботу вже у залі засідань ученої ради ДонНУ», — розповів пан Тіміров.